Csütörtökön a piacon csodaszép padlizsánokat sikerült vásárolni. Padlizsánkrém készült, de egy  nagy padlizsánt felhasználtam erre a receptre. Annyira bejött,hogy legközelebb nagyobb adaggal készítek.

Természetesen ismét saját ötlet és ízlésvilág alapján készült az étel 🙂

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
  • 1 csokor csokor petrezselyem zöld
  • néhány szál metélőhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 ek reszelt sárgarépa
  • 1 ek apró szemű zabpehely
  • 2 ek reszelt trappista és parmezán
  • 1 el zsemlemorzsa

Elkészítés:
Egy tálba beleteszem a darált húst. A reszelő kisebb fokán lereszelem a  sárgarépát,hozzáadom a darált húshoz,összekeverem a zsemlemorzsával a sajt felével.
A fokhagyma gerezdet is leszoktam reszelni és úgy teszem a húsos masszához.
A tojást feltöröm a darált húshoz adom.
Fűszerezem sóval, borssal, paprikával,apróra vágott petrezselyem, metélő hagymával. Megízlelem, és ha szükség utánaízesítek.
Jó, ha egy kicsit tudjuk pihentetni a masszát így jobban összeérnek az ízek.
Sütés előtt vizes kézzel  diónyi gömböket formázok, beleforgatom a zsemlemorzsába kevert sajtba és serpenyőben közepes lángon kisütöm.

DSC_0960 (Large)
Amikor megsült papírtörlőn leitatom az olajat.

Melegen, hidegen egyaránt finom. Én most a padlizsános ragu feltétjeként kínáltam.

Hozzávalók:

  • 1 db nagyméretű padlizsán
  • 1 kápia-1 sárga tv paprika
  • 1 fél szál póréhagyma
  • 2,5 dl sűrű paradicsomlé
  • 2 tk. méz ( cukorbetegek édesítőt használjanak)
  • 2 ek.olívaolaj
  • egy fél citrom leve
  • só,frissen őrölt bors, kis csipetnyi csili
  • 1 tk durum búzaliszt
  • Elkészítés:

A padlizsánt középen kettőbe vágtam, felét betettem sülni a sütőbe ( épp padlizsánkrém készült és azzal együtt sült). A másik felét  felkockáztam , majd lesóztam és egy pici friss citromlevet csavartam rá ( nem szeretem, ha megbarnul a padlizsán) .

Közben felaprítottam a paprikát, a hagymát.

Egy teflonserpenyőbe  olívaolajat tettem,  majd rádobom a kinyomkodott padlizsánt,egy kicsit körbe pirítottam,majd  hozzáadtam a  hagymát, és a paprikát Ízesítettem egy kis
csilivel.sóval,borssal, rácsepegtetem a mézet ( cukorbetegek használjanak édesítőszert),majd ráhintettem a lisztet. Kicsit pirítottam,majd felengedtem kb 1 dl hideg vízzel és a paradicsomlével (nálam sűrű héjával együtt turmixolt) , ami a csavart adja, beletesszük a a héjából kikapart  fél sült padlizsánt .

DSC_0979 (Large)

 

DSC_0969 (Large)

Egy-két percig  hagytam rotyogni , majd tagliatelli tésztával  és a húsgolyóval tálaltam Tetejére parmezán forgácsot hintettem.

DSC_0988 (Large)

Jó étvágyat!
DSC_0019 (Large)

Remek vegetáriánus étel a  húsgolyó nélkül :-).

Tipp. amikor padlizsánt sütünk tegyünk a fagyasztóba, így könnyen  el lehet készíteni,nincs vele sok munka.