Csütörtökön a piacon csodaszép padlizsánokat sikerült vásárolni. Padlizsánkrém készült, de egy nagy padlizsánt felhasználtam erre a receptre. Annyira bejött,hogy legközelebb nagyobb adaggal készítek.
Természetesen ismét saját ötlet és ízlésvilág alapján készült az étel 🙂
Hozzávalók:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
- 1 csokor csokor petrezselyem zöld
- néhány szál metélőhagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 1 ek reszelt sárgarépa
- 1 ek apró szemű zabpehely
- 2 ek reszelt trappista és parmezán
- 1 el zsemlemorzsa
Elkészítés:
Egy tálba beleteszem a darált húst. A reszelő kisebb fokán lereszelem a sárgarépát,hozzáadom a darált húshoz,összekeverem a zsemlemorzsával a sajt felével.
A fokhagyma gerezdet is leszoktam reszelni és úgy teszem a húsos masszához.
A tojást feltöröm a darált húshoz adom.
Fűszerezem sóval, borssal, paprikával,apróra vágott petrezselyem, metélő hagymával. Megízlelem, és ha szükség utánaízesítek.
Jó, ha egy kicsit tudjuk pihentetni a masszát így jobban összeérnek az ízek.
Sütés előtt vizes kézzel diónyi gömböket formázok, beleforgatom a zsemlemorzsába kevert sajtba és serpenyőben közepes lángon kisütöm.
Amikor megsült papírtörlőn leitatom az olajat.
Melegen, hidegen egyaránt finom. Én most a padlizsános ragu feltétjeként kínáltam.
Hozzávalók:
- 1 db nagyméretű padlizsán
- 1 kápia-1 sárga tv paprika
- 1 fél szál póréhagyma
- 2,5 dl sűrű paradicsomlé
- 2 tk. méz ( cukorbetegek édesítőt használjanak)
- 2 ek.olívaolaj
- egy fél citrom leve
- só,frissen őrölt bors, kis csipetnyi csili
- 1 tk durum búzaliszt
- Elkészítés:
A padlizsánt középen kettőbe vágtam, felét betettem sülni a sütőbe ( épp padlizsánkrém készült és azzal együtt sült). A másik felét felkockáztam , majd lesóztam és egy pici friss citromlevet csavartam rá ( nem szeretem, ha megbarnul a padlizsán) .
Közben felaprítottam a paprikát, a hagymát.
Egy teflonserpenyőbe olívaolajat tettem, majd rádobom a kinyomkodott padlizsánt,egy kicsit körbe pirítottam,majd hozzáadtam a hagymát, és a paprikát Ízesítettem egy kis
csilivel.sóval,borssal, rácsepegtetem a mézet ( cukorbetegek használjanak édesítőszert),majd ráhintettem a lisztet. Kicsit pirítottam,majd felengedtem kb 1 dl hideg vízzel és a paradicsomlével (nálam sűrű héjával együtt turmixolt) , ami a csavart adja, beletesszük a a héjából kikapart fél sült padlizsánt .
Egy-két percig hagytam rotyogni , majd tagliatelli tésztával és a húsgolyóval tálaltam Tetejére parmezán forgácsot hintettem.
Remek vegetáriánus étel a húsgolyó nélkül :-).
Tipp. amikor padlizsánt sütünk tegyünk a fagyasztóba, így könnyen el lehet készíteni,nincs vele sok munka.