A magyar családoknál a krumplis ételek kerülnek leggyakrabban az asztalra. Érdemes új ízekkel kísérletezni. Bátran ajánlom ezt a receptet mindenkinek, aki a krumplit szereti, mert biztos nem fog csalódni benne. Önálló ételként is kitűnő,de egy hal ,vagy sült mellé akár ünnepi fogás is lehet. Mindenképpen fogyasszunk mellé valamilyen salátát, savanyúságot. Érdekes, amikor munkám során említem, hogy együnk” salátát “, mindenki egyből a fejes salátára gondol :-), pedig saláta lehet egy paradicsomsaláta, káposztasaláta,uborkasaláta,vegyes saláta  …stb :-). Jó kísérletezést kívánok!

Érdekes dolog történt,    a ropogós “krumplitortának” keresztanyja lett ! 🙂 Matyi Éva   elnevezte”Aranykrumplinak” és nekem annyira megtetszett, hogy ez lett a recept címe. Köszi Évike!

Hozzávalók:

  • 4-5 db közepes krumpli ( kb.80-90 dkg)
  • 3 ek reszelt sajt ( parmezán és trappista)
  • 1 dl zsírszegény főző tejszín
  • kakukkfű
  • 1 mokkásnál  fűszerpaprika
  • 1 tk zsemlemorzsa
  • 1 tk.olaj
  • 1 db koktél paradicsom

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, majd fél cm-es vastag szeleteket vágunk, utána  4-5 percig sós vízben főzzük.
Egy  kerek kerámiatálat kiolajazunk, zsemlemorzsával meghintjük  és ebbe belerakjuk a víztől lecsepegtetett krumplit.
Ráöntjük a tejszínt,  rászórjuk a reszelt sajtot. Egy evőkanálnyit félre teszünk. Közepébe tesszük a koktél paradicsomot és kakukkfűágat.
180 fokos sütőben  alsó -felső sütésen 15 percig sültjük ( én ezt az adagot ennyi idő alatt sütöttem).

Majd rászórjuk a tetejére a zsemlemorzsával, pirospaprikával kevert reszelt sajtot.

Ezt követően visszatoljuk a sütőbe , ropogósra sütjük, közben figyeljük, hogy nehogy megégjen. ( kb. 5 percig sült) .

Jó étvágyat!