Erdélyi falvakban juhtartó gazdáknál pünkösdkor mindig bárány került terítékre. Nálunk a nagy füves udvaron legelgettek, őket nem küldték ki az “esztenára” . Szóval pünkösdi hagyomány a bárányhúsból készült étel, tárkonyos bárányleves, báránysült, báránypörkölt. Édesapám ez utóbbit kedvelte a legjobban.

Soha nem tudok egy levest ugyanúgy készíteni,mindig valamit kombinálok,de az alap a csontos bárány, a tárkony benne van:-)

Hozzávalók

csontos bárányhús, bárány aprólék ( nálam kb, l kg csontos hús volt, szív)
1 nagy vöröshagyma
2 db. sárgarépa
1 db. petrezselyem gyökér
5-6 szelet szárított vargánya
bors,csipet kurkuma

4-5 szál zöld tárkony
egy-egy szál lestyán,zeller,petrezselyem
1,5 dl rizs barna rizs
1 dl tejszín/habtejszín,vagy főző tejszín/
1 evőkanál görög joghurt


Elkészítés:

Hideg vízbe feltesszük főni a bárányhúst, amikor felforr a levesünk a habját leszedjük.
Ezt követően be zöldséglejük, belerakjuk hosszába vágott sárgarépát, petrezselymet, hagymát, vargányát sózzuk, borsozzuk,csipet kurkumát adunk hozzá, ill. tárkony ágat,zellert,lestyánt,rizst / barna rizst használok ennek hosszabb a főzési ideje, ha valaki hagyományos rizst tesz,csak akkor tegye bele amikor majdnem elkészült a leves/ adunk hozzá frissen őrölt borsot. Alacsony hőfokon főzzük.

Beleszórjuk az apróra vágott tárkonyt,teszünk bele ízlés szerint ecetet .

Elkészítjük a habarást a joghurtot vagy tejfölt csomómentesre keverünk a tejszínnel. Egy evőkanál forró levest belekavarunk és folytonos kavarás mellett beleöntjük a levesünkbe.( Korábban tetten bele lisztet,de a rizstől így elég sűrű lesz a levesünk!). A csontról leszedegetjük a főtt húst, úgy tesszük vissza a levesbe, belezárjuk a lángot.

Jó étvágyat kívánok!

Pages: 1 2