Természetesen mindenkinek jó, nem csak cukorbetegeknek. A lassú kelesztésű pizza sokkal finomabb.
Próbálom leírni lépésről -lépésre. Már többször elkészítettem az utóbbi hetekben, mindig jól sikerült.
Kamut lisztet + pizza integrale lisztet használtam.

A kamut ősi, tápláló gabona, mely Egyiptomból származik.A gabonafélék fáraójának is nevezik.Azon kevés gabonafajták egyike, mely nem mutálódott más gabonafélékkel, nem nemesítették és kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik. ( Forrás . Magyar családellátó)

A kamut liszt szép sárga színű, és magas fehérje tartalmának köszönhetően tojás nélkül is készíthetünk belőle tésztákat. Pld. készítettem túrós lepényt belőle.
A kamut búza glikémiás indexe alacsony (GI: 45), a belőle készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek étrendjébe.

Lassú kelesztésű pizza , 1 kg lisztből -fele kamut, fele pizza integrale liszt

Első nap este 200 g liszt , 200 g víz, 1 g élesztő ( 1 csapott mokkás kanál), összekavartam, maradt a pulton reggelig

Reggel egy tálban összekavartam a maradék 800 g lisztet, + 500 g víz ( ( 70 % hidratáltság), pihent 30-40 percet, de több is lehet, reggeli elő-tészta . Összekavart liszt víz élesztős tészta+ vízzel kavart tészta összedagasztása, 3-4 perc dagasztógéppel, de kézzel kb 5 -6 perc,majd hozzáadunk 2 csapott ek.sót.

Sóval is forgattam egy -két percet , egy jénai tálat extraszűz olíva olajjal kikentem, hogy ne ragadjon bele a tészta,lefedtem, ment a hűtőbe. Du folytatás. Kiveszem, szobahőn hagyom kicsit, és 20-30 percenként meghajtogatom, laminálom ( kinyújtom mint a rétest) ez a glutént rugalmassá teszi és hólyagosabb lesz, utána bucizom és vissza hűtő, süthető holnaptól, tartható egy hétig is hűtőben.Összmunka kb.15 perc . Ebből az adagból 20 db lesz . 17 g szénhidrát/db

Mi legjobban a Margherita pizzát kedveljük, ezért csak paradicsom sajt, mozzarella,bazsalikom került rá, de természetesen lehet variálni.

Előmelegítem a sütőt 270 fokra, beteszem a tepsit is, majd lisztezett sütőpapírral ráemelem a forró tepsire a pizzat. Sütési idő kb 10-12 perc, két percig légkeverésen,majd alsó felső sütésen sütöttem.

Jó étvágyat!