Gyerekkoromban dinsztelt pityókának hívta a a krumplit nagymamám, de finom is volt az íze, olyan ízűt soha nem sikerült készítenem .
Párolt káposzta
Hozzávalók:
- 1 közepes lila káposzta
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 alma
- só,bors
- 1 pirospaprika
- dl víz
- 1 kk kristálycukor( cukorbetegek édesítőszert használjanak)
- 1 ek. olaj
- 1 dl száraz Tokaji Szamorodni
Elkészítés:
A káposztát lereszeltem,megsóztam, így állt kb 15 percig.
Az almát meghámoztam, lereszeltem.
A vöröshagymát össze vágtam, majd étolajon megfonnyasztottam. Ekkor rátettem a káposztát, ráöntöttem a vizet, hozzákevertem a reszelt almát, rátettem a paprikát, így párolódott 15 percig.Majd feltöltöttem a Tokajival , és 1 dl. vízzel Ekkor tovább ízesítettem, rászórtam a cukrot. Így párolódott még fedő nélkül, sűrűn kevergetve 10 percig.
Hagymás burgonya
Hozzávalók:
- egy kg burgonya
- 1 kisebb fej hagyma
- egy kávéskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál csípős Gulyáskrém ( ez persze gyerekkoromban nem volt)
- só
- 1 evőkanál olaj
Megfőztem héjában a burgonyát, utána meghámoztam, és a reszelővel durvára reszeltem.
A hagymát felaprítottam olajon üvegesre pároltam , rátettem a paprikát , gulyáskrémet, pici vízzel feltöltöttem, és 1-2 percig pároltam. Ezt követően rátettem a burgonyát. Aki szereti pirítsa meg. ( én nem szoktam).
Kacsasült
Hozzávalók:
- kacsa comb ( most bőr nélküli kacsám volt, ha bőrös,akkor bemetszem a bőrt négyzetrácsosan)
- 1 kis fej vöröshagyma
- só, bors
- 1 kávéskanál majoránna
- 4 cikk fokhagyma
- 1 paprika
- 2 dl Tokaji Szamorodni
Elkészítés:
A kacsát megmostam, majd leitattam róla a vizet, bedörzsöltem majoránnával, borssal, olajat öntöttem rá,egy éjszaka ebben a pácban hagytam. Másnap megsóztam, majd teflon serpenyőben olajon megpirítottam mindegyik oldalát. Közben a gázsütőt bekapcsoltam. Egy tepsibe tettem a hagymát, a fokhagymát,paprikát, ráhelyeztem az előre megpirított combokat. A serpenyőbe beleöntöttem a 2 dl Tokai Szamorodnit ami után felforrt ráöntöttem a combokra. Alufóliával lefedve 40 percig pároltam, majd a fólia nélkül 10 percig továbbpirítottam.
Jó étvágyat!
FELSÉGES LEHET!!!
😀 Maradt még mára is, jöhetsz ebédre!