A szabógallérelvest nagymamám gyakran készítette,főleg téli időszakban, édesanyám már ritkábban főzte. Nagymamám “árva laskának” hívta. Egy kicsit kutakodtam az Erdélyi ízőrző csoportban,köszönöm ez úton is a segítséget! Sz szerint szeretném idézni:-).
” Gyöngyi Jakacs Édesanya szerint:
A laskatésztát jól ki kell nyújtani.Az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Teszünk bele apróra vágott petrezselyemlapit s egy kicsi színezőt(piros paprikát) és szórunk bele egy kevés grízt.
A tészta felét meg kell kenni, a másik felét rá kell hajtani.
Nem kell nyomogatni,mert ahogy derelyevágóval felvágjuk összeragad.
2 ujjnyi keskeny csíkokra vágjuk.Majd vagy három sarkason vagy slégen keresztbe derelyevágóval felaprózom, s a levesbe teszem”. -Ez a recept egy székelyudvarhelyi édesanya receptje,olyan stílusban van mintha kicsi mamám mondta volna el a receptet.
Én is most egy hús nélküli változatot készítettem,kis változtatással.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 12-15 dkg liszt
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes petrezselyemgyökér
- 1 szelet zeller
- só
- bors
- pirospaprika
- 2 szál újhagyma
- 1 db csiperke gomba
- petrezselyemzöld,zeller zöld,metélőhagyma
- 1 ek olaj + 2 dkg vaj
Elkészítés:
1 tojással, liszttel, pici sóval tésztát gyúrunk,kinyújtjuk ( én 1 / 3-át használtam fel a másik részéből ravioli készült).
Egy evőkanál olajon,vajon megdinszteljük a hagymát, ráhintjük a petrezselyemzöldet,frissen őrölt borsot,sót és a reszelt gombát. Együtt pirítjuk Meghintjük paprikával.
A tésztára rákenjük a gombás masszát,szorosan feltekerjük és háromszög alakban felvágjuk.
Ilyen apró kis töltött tészták készültek:
Egy liter zöldségalaplevet felforralunk bele tesszük a reszelt zöldségeket ( lehet vágni is,ha úgy szeretjük),beletesszük a tésztát és készre főzzük. Meghintjük gazdagon apróra vágott petrezselyem,zeller zöld és metélőhagymával. Megkóstoljuk és ha szükség ízesítjük.
Forrón kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Ha kockákra vágjuk a zöldséget, a tésztát csak akkor tegyük bele,ha majdnem puha.
Lehet húsleves betétjeként is adni,.