A szabógallérelvest nagymamám gyakran készítette,főleg téli időszakban, édesanyám már ritkábban főzte. Nagymamám “árva laskának” hívta.  Egy kicsit kutakodtam az Erdélyi ízőrző csoportban,köszönöm ez úton is a segítséget! Sz szerint szeretném idézni:-).
” Gyöngyi Jakacs Édesanya szerint:
A laskatésztát jól ki kell nyújtani.Az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Teszünk bele apróra vágott petrezselyemlapit s egy kicsi színezőt(piros paprikát) és szórunk bele egy kevés grízt.

A tészta felét meg kell kenni, a másik felét rá kell hajtani.
Nem kell nyomogatni,mert ahogy derelyevágóval felvágjuk összeragad.
2 ujjnyi keskeny csíkokra vágjuk.Majd vagy három sarkason vagy slégen keresztbe derelyevágóval felaprózom, s a levesbe teszem”. -Ez a recept egy székelyudvarhelyi édesanya receptje,olyan stílusban van mintha kicsi mamám mondta volna el a receptet.

Én is most egy hús nélküli változatot készítettem,kis változtatással.
Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 12-15 dkg liszt
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zeller
  • bors
  • pirospaprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 db csiperke gomba
  • petrezselyemzöld,zeller zöld,metélőhagyma
  • 1 ek olaj + 2 dkg vaj

Elkészítés:
1 tojással, liszttel, pici sóval tésztát gyúrunk,kinyújtjuk ( én 1 / 3-át használtam fel a másik részéből ravioli készült).

Egy evőkanál olajon,vajon megdinszteljük a hagymát, ráhintjük a petrezselyemzöldet,frissen őrölt borsot,sót és a reszelt gombát. Együtt pirítjuk Meghintjük paprikával.

A tésztára rákenjük a gombás masszát,szorosan  feltekerjük és háromszög  alakban felvágjuk.

DSC_0224 (Large)

Ilyen apró kis töltött tészták készültek:

DSC_0226 (Large)
Egy liter zöldségalaplevet felforralunk bele tesszük a reszelt zöldségeket (  lehet vágni is,ha úgy szeretjük),beletesszük a tésztát és készre főzzük. Meghintjük gazdagon apróra vágott petrezselyem,zeller zöld és metélőhagymával. Megkóstoljuk és ha szükség ízesítjük.
Forrón kínáljuk.

DSC_0241 (Large)

Jó étvágyat kívánok!

Ha kockákra vágjuk a zöldséget, a tésztát csak akkor tegyük bele,ha majdnem puha.

Lehet húsleves betétjeként is adni,.