A napokban a fb. oldalon étkezési szokásosokról beszélgettünk, annyira érdekes az,hogy kinél mi az elsődleges szempont. Persze mindenki abból főz ami van otthon, amit megtud vásárolni. Véleményem szerint olcsó alapanyagokból is lehet finomat, kicsit egészségesebb ételt készíteni,csak soha ne hagyjon el minket a kreativitás :-). A mostani leves is ilyen.
Hozzávalók:
- 1/2 kg mirelit sárga hüvelyű zölbab
- 3 db krumpli ( kb 1 / 2 kg)
- 2 db csiperke gomba
- 1 kis fej hagyma
- 2 ek tejföl
- 1 /2 dl főzőtejszín
- só,frissen őrölt bors
- 2 -3 db mirelit koktél paradicsom
- bőven petrezselyemzöld
- 3 db babérlevél
- 1 késhegynyi kurkuma
- 1 tk házi ételízesítő ( vagy zöldségalaplé,vagy 1/2 húsleveskocka..)
- 1 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 ek olaj
- 2-3 db szárított vargánya( ha van)
Elkészítés:
Egy fazékban kb 1,5 liter vizet felforralunk hozzáadjuk a mirelit babot,faldarabolt krumplit, ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel,ételízesítővel,sóval borssal,hozzáadjuk a paradicsomot,vargányát.
Közben egy serpenyőben egy ek olajon apróra vágott hagymát fonnyasztunk, rátesszük az apróra vágott csiperkét,és együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk,petrezselyemmel meghintjük,majd a leveshez adjuk.Együtt főzzük.
Ha megpuhult a krumpli és a bab a tejföllel elkeverjük a lisztet , a kurkumát, tejszínnel hígítjuk,majd egy merítőkanálnyi forró levest adunk fokozatosan hozzá ( én abban a serpenyőben készítettem a habarást amiben a hagymát dinszteltem),hozzákeverjük a leveshez.Alacsony hőfokon kiforraljuk,megkóstoljuk,ha szükség utána ízesítünk és máris kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp. Cukorbetegek , fogyókúrázók tegyenek bele dupla mennyiségű zöldbabot, és csak fele annyi krumplit.
vargánya nélkül is finom,lehet laskagombával is gazdagítani.