Az utóbbi időben már két alkalommal is készítettem sajtkrém levest,de mindig elmaradt a lejegyzése. Volt amikor átszűrtem,de ha botmixerrel turmixoljuk akkor is szép selymes lesz, amikor elkészül akkor forrón fogyasszuk. Egy remek ötlet a sonka főzőlevének a felhasználásához. Ha sonkalevet nem használunk hozzá akkor több füstölt sajtot tegyünk bele.
Ha nincs zöldség,vagy húsleves alaplé akkor használjunk egy kis tyúkhúsleves kockát ( néha használom,mert nálam a fagyasztóban szinte mindig van alaplé lefagyasztva).
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 púpozott ek teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 l szárnyas alaplé+ 1 /2 liter sonka főzőleve
- 15 dkg sajt dkg sajt ( trappista,füstölt karaván,chedar)
- 1 dl tejszan
- 1 dl tej
- só ,szerecsendió ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
Pirított kenyér
Elkészítés:
Az olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a hideg alaplével,sonkalével felforraljuk, és hozzáadjuk a tejszínt,tejet,a reszel sajtot.
Ezután csendesen forralva megvárjuk, amíg felolvad benne a sajt,fűszerezzük kis bors,szerecsendióval.
Ha kellően kiolvadt a sajt, egy botmixer segítségével a maradékot is pürésítjük benne, hogy szép selymes legyen, majd visszatesszük atűzhelyre, ha szükséges, utána ízesítjük, és az elpárolgott levet is pótoljuk vízzel
Közben egy kenyérből szív formákat vágunk, beolajazzuk és forró sütöbe tesszük, Minden szivecske közepébe egy csipetnyi sajtot teszünk. Ha ráolvadt a sajtkrém levessel együtt kínáljuk. Lehet rá hinteni zöldhagyma szárat,vagy metélőhagymát.