A cukkini remek alapanyag, nem véletlen szeretjük. Ízesítésnek csak a fantázia szab határt. Már annyiféleképpen kipróbáltam, és szinte mindig sikert arattam vele. Amiért szeretem még, hogy energiaszegény. A levesünkbe most liszt sem került, csak egy kis főzőtejszín, ami akár kefirrel is helyettesíthető.
Ui. Életem egyik legmeghatóbb köszönetét kaptam e levesemért:-), egyik reggel korán a fiam azt üzente, hogy” azt álmodta , egy főzőműsor kapcsán ez lett az év levese 🙂 ” 🙂 Kell ennél nagyobb köszönet? !
Egy hét múlva ismét elkészítettem:-),Hála Istennek a sikere töretlen volt!:-)
Hozzávalók :
- 2 db kisebb cukkini egy világos és egy sötét színű ( 550 gramm volt)
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db kis paradicsom
- 1 db zöldségleveskocka ( vagy 3 dl húsleves, vagy zöldségalaplé)
- só
- őrölt bors
- csokor bazsalikom
- 1 ek olíva olaj
- 1 dl főzőtejszín
Elkészítés:
Megmossuk a cukkinit szárazra töröljük, héjával együtt fogjuk felhasználni.
A hagymát apróra vágjuk, majd az olajjal egy lábasban üvegesre pároljuk. Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, egy gerezd zúzott fokhagymát,a paradicsomot. Majd ízlés szerint szórjuk meg frissen őrölt borssal, pár percig pároljuk tovább. Öntsük fel a 2 dl vízzel, vagy zöldségalaplével ( ha vizet használunk hozzáadjuk a zöldség leveskockát), ízlés szerint sózzuk, majd addig főzzük, míg a cukkini megpuhul. Vegyük le a tűzhelyről , majd ízlés szerint adjunk hozzá a friss bazsalikomot, botmixerrel pürésítsük a levest , tovább hígítjuk egy-két dl vízzel, majd hozzáadjuk a tejszínt,összekavarjuk visszatesszük a tűzhelyre, ha felforrt, elzárjuk a lángot.
Máris tálalható,de hidegen is finom.
Én most mini mozzarellával kínáltam,de lehet hozzáadni pirítóst is.
Jó étvágyat kívánok!
Négy kis tányér sűrű krémleves leves lett belőle.