Korábbi  bejegyzésben említettem, hogy kísérletező kedvemben voltam az utóbbi időben több mindent is kipróbáltam, mert ugye jó a hasznos hobbi,kikapcsol, ha finom megesszük és újra elkészítjük…
Mindig örülök, ha tesztelő” csapat”szereti a főztömet. Örülök,hogy sokan kipróbálják a receptötleteimet , szóval ez jó érzés.

Most terítéken a szőlőlevél és a cukkinivirág volt.

Szőlőlevelet először készítettem utána néztem ,  néhány internetes oldalon olvastam, hogy magas a  flavonoid, valamint antioxidáns  tartalma melyek egyrészt erősítik az érfalakat, serkentik a vénás keringést,  megkötik a szabad gyököket. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van ( gondolom mindez a rendszeres fogyasztása esetén értendő).

Természetesen nem szabad permetezett levelet felhasználni. Én nagyon zsenge leveleket használtam,nem is forráztam meg, ahogy több receptben is írták, mert könnyen tekerhetőek voltak a levelek. A  töltött szőlőlevél a mediterrán konyha közkedvelt fogásainak családjába tartozik. Én most egy egyszerű vegetáriánus “töltikét”készítettem. Aki szereti a mentát, azt is használhat a kapor helyett,de én elsőre nem mertem bevállalni:-)

Hozzávalók:

  • 10-12 db zsenge szőlőlevél
  • 5 dkg ( fél tasak barna rizs)
  • 1 db napon szárított paradicsom
  • 1 szelet kaliforniai paprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 kis szál friss kapor
  • 1 kis hagyma
  • 2 db koktélparadicsom
  • 2-2.5 dl zöldségalaplé
  • néhány csepp citromlé
  • 2 ek olíva olaj, só

 

Elkészítés:

A töltelékhez a rizst előfőzöm. A hagymákat, a paradicsomokat,paprikát nagyon finomra vágom, a petrezselymet,kaprot felaprítom.

Egy evőkanálnyi   olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, ráteszem a paprikát,szárított paradicsomot, sózom,hozzáadom a megfőtt rizst, petrezselymet, kaprot, ráfacsarom a citrom levét és összekeverem.
Előkészítem a tölteni való szőlő leveleket minden levélbe egy kiskanálnyi rizst teszek és szorosan feltekerem , úgy mint a töltött káposztát.
Egy  kis méretű lábasba  kb 2 dl zöldségalaplét öntök, ehhez még facsarok egy kis citromlevet, beleteszek két  db koktélparadicsomot,beleteszem a  tölteléket,lefedem majd kb 25-30 percet párolom. Szoba-hőmérsékleten hagyom hűlni.
A tetejükre kevés olívaolajat locsolok,  joghurttal vagy tejföllel kínálom. Az a jó ha, hagyjuk néhány órát pihenni még jobb, ha előző nap elkészítjük.

DSC_0369 (Large)
Másnap lazac mellé köretként is kipróbáltam:-)

A másik alapanyag a cukkinivirág volt.Korábban már töltöttem kapros juhtúróval,akkor kirántottam. Most a maradék rizses lecsót használtam fel töltelékként.

A rizses lecsóhoz parmezánt reszeltem,ezzel töltöttem a cukkinivirágokat, majd egy zöldségalaplében megpároltam. Pillanatok alatt kész,mert a lecsó már meg van főzve, a virágnak csak 2-3 perc kell.

DSC_0419 (Large)

DSC_0432 (Large)

A lecsó receptje itt, annyi különbséggel,hogy barna rizst használtam. https://blog.keva.hu/recept/lecsos-rizs/

 

Ha van kedvetek próbáljátok ki!:-)Jó étvágyat kívánok!