A levesek általában igen sokféle alapanyagból, változatos módon készíthetők, mi nagyon szeretjük. Régen nagyszüleim még vacsorakor is gyakran ettek levest. Egy jó leves meghatározója az egész étkezésünknek.
Nem feltétlen kell egy adott receptet követni, mindenki saját ízlésének megfelelően készítse. Télen például a paprikával megszórt zöldséglevest készítem gyakrabban, nyáron szinte soha nem teszek paprika őrleményt a levesbe.

Hozzávalók:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 kisebb  zeller
  • 2 db burgonya
  • 1 fehérrépa
  • 2 szál zeller levél
  • egy pohár zöldborsó
  • néhány gerezd karfiol
  • 1 fél szál póréhagyma
  • 1 ek.olaj
  • bors
  • kis kanál őrölt paprika
  • lestyánlevél, egy csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 szelet tv paprika,csípős paprika

Elkészítés:
A zöldségeket   összevágjuk,  majd az  olajon  megpároljuk a  sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, majd rátesszük a piros paprikát, felengedjük vízzel ízlés szerint, ha a zöldség megpuhul belerakjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a húsleveskockát, utána beletesszük a karfiolt, a legvégén a zöldborsót is. Megszórjuk a zöld fűszerekkel. Elkészítjük a galuskát.

Grízgaluska hozzávalói:

  • egy közepes nagyságú tojás
  • 4 csapott ek, búzadara
  • pici só
  • tk olaj

Elkészítés:

A tojás fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk, majd beletesszük a tojás sárgáját, és lassan hozzáadjuk kanalanként a búzadarát, és az olajat ( az utóbbi időben teszek bele). Közepes állagúra lazán összekeverjük. 10 percig pihentetjük, majd a forró
levesbe mártott kanállal beletesszük  a galuskákat , alacsony hőfokon főzöm kb 5 percig főzzük, a lábast 2-3 percre befedjük. Szép nagy laza galuskák lesznek.
Lehet a galuskába egy-két teáskanálnyi olajat is.(én általában kihagyom ezt)

Amennyiben szeretnénk a levest másnapra is eltenni akkor érdemes a galuskákat külön vízben főzni. Ilyenkor szoktam a főzővízbe egy kis ételízesítőt tenni.

Jó étvágyat!