Ez a zöldséges rúd maradék hozzávalókból összedobható, finom laktató. Bármilyen zöldséggel kipróbálható. Én most gombával, cukkinivel,mirelit zöldséggel készítettem . A sárgarépa golyók nagyon feldobták a színét.
Ízlésünknek megfelelően variálhatjuk mind a fűszerezést, mind a zöldségeket.
Hozzávalók:
- 1 szelet rozskenyér ( vagy 1 db korpás zsemle)
- 2 evőkanál gríz
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 db tojás
- 2 evőkanál olíva olaj- + a tepsi kikenéséhez
- 20 dkg csiperke,néhány szelet szárított vargánya
- 10-15 dkg mirelit zöldség
- 10 dkg zöld színű cukkini
- 2-3 szelet paprika
- 1 db koktél paradicsom
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- nagy csokor petrezselyemzöld
- 2 evőkanál reszelt sajt(nálam füstölt)
- 1 evőkanál görög joghurt, késhegynyi szódabikarbóna
- só ,bors
- egy csomag mozzarella
- zsemlemorzsa amit a sütőpapírra hintünk
Elkészítés:
Olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, paprikát,rátesszük a zúzott fokhagymát, majd a felaprított gombát,rátesszük a cukkinit kicsit megfuttatjuk,ízesítjük sóval,borssal,szárított vargányával.Hozzákeverjük a mirelit zöldséget.
Lezárjuk a tűzhelyet. A beáztatott kenyeret kinyomkodjuk, egy keverőtálba tesszük nagyon apróra tépkedjük, hozzáadjuk a zöldséges masszát, rátesszük a grízt, a zabpelyhet, sajtot. Két tojást belekavarunk. Én tettem bele joghurtot is illetve a joghurtba kevertem egy késhegynyi szódabikarbonát. Nagy csokor petrezselyemzöldet felaprítottam, hozzákevertem.
Egy püspökkenyérformát sütőpapírral kibéleltem,olajaztam zsemlemorzsával meghintettem és ebbe beletettem a masszát. ( fasírtszerű,könnyen formázható állagú legyen) A tetejére paradicsomot mozzarellát morzsoltam.
180 fokos sütőbe toltam és kb 30 perc alatt készre sütöttem.
Ha túlságosan sűrű lenne joghurtot,ha hígnak éreznénk zabpelyhet tegyünk bele.
Ilyen szépen megsült,hagyjuk egy kicsit pihenni, könnyen szeletelhető. Hidegen is finom. Lehet főzelék feltétjeként is kínálni.
Jó étvágyat kívánok!