A zöldbabnak ma már számos típusa létezik, így segítségével változatosabbá tehetjük mindennapi étrendünket
Miért jó?
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmi rost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100 gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású. forrás: (HáziPatika.com)
Nálam gyakran kerül asz asztalra, leggyakrabban levest készítek, de finom főzeléknek, salátának, és párolva.
Párolt zöldbab
Hozzávalók:
-egy tasak mirelit zöldbab ( nyáron friss)
-egy tk . olívaolaj( vagy napraforgó)
-egy diónyi vaj
-só
-egy csokor zöld petrezselyem ( most kimaradt )
Elkészítés:
Teflon tepsibe teszem az olívaolajat, majd a diónyi vajat, ráborítom a zöld babot, megsózom és befedem a tepsit. Annyi főzőlevet enged , amennyiben elkészül.Nem kell agyonfőzni, finomabb,
ha egy kicsit ropogós ( felengedést követően 4 perc).
Petrezselyem zölddel megszórom. Régebben használtam vegetát, de az utóbbi időben ritkán teszek rá, de ha valakinek van otthon házi vegetája, akkor tegyen belé, mert sokkal ízletesebb lesz!
Fogyókúrázóknak, szívbetegekének, vagy aki egészségesen szeretne táplálkozni kiváló köret. Cukorbetegek figyelmébe ajánlom :-), mert a magas rost tartalom lassítja a szénhidrát felszívódását , így egy szelet rántott hús mellé
a legideálisabb köret:-)
Természetesen, ha valaki fogyókúrázik akkor natúr csirkemell filét,vagy halat…húst válasszon mellé! 🙂