A tegnap posztoltam egy tál Juliskababot, hogy mit készítenétek belőle?!  Számtalan jó ötlet érkezett, köszönöm az aktivitást :-)!
Nagyon tetszettek ! 🙂 Néhány ötlet Tőletek!

Bókáné Nagy Katalin “babot összevágom, felaprítom tetszőleges nagyságra, én kb. 1 cm-es darabokra szoktam. Egy fej hagymát megdinsztelek zsiradékon, majd megszórom pirospaprikával… mehet rá a bab… só, bors, 1-2 babérlevél, kevés vizet öntök rá, mert engedni fog a bab is és megfőzöm… eddig mint a pörkölt,… rövid lére sütöm. 🙂 innen kétféle módon folytatható. Amikor szaftosabban szeretném akkor tejfölt öntök rá, kb egy kis poharasat, és összeforralom.(majdnem főzelék lesz, de rövid legyen a leve) A másik mód: felverek tojást és ráöntöm a babra, megsütöm. Anno nagymamám a tojásos változatot reggelire is kínálta.”
Sallai Ildikó ” Megfőzöm a max 2 cm-eresre tördelt zöldbabot (ízesített vízben), kifőzöm a tésztát, lehűtöm és összekeverem az öntettel, ami: joghurt, reszelt fokhagyma, só, bors, olíva olaj, kis méz, citromlé. Ezt lehet variálni: tehetsz bele karikázott zöld hagyma szárat, apróra vágott lila hagymát, bazsalikomot, zöld petrezselymet. Be kell hűteni. Megszórhatod tálaláskor reszelt sajttal. Fincsi”

Alapötletként most a Katalin receptjét választottam, és Sárika konyhásra variáltam.:-)

Hozzávalók:

  • kb 30-35  dkg Juliskabab
  • 1 marék szegfűgomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 db koktél paradicsom
  • 1/ 2 kerti sárga paprika
  • 1 késhegynyi pirospaprika
  • só,bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A babot megpucoljuk feldaraboljuk.
Egy serpenyőbe tesszük az olajat,majd rá a felaprított hagymát egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a paprikát és a gombát, kicsit pirítjuk, majd  meghintjük piros paprikával.
Rátesszük a feldarabolt babot,paradicsomot. Meghintjük gazdagon petrezselyemzölddel, borsozzuk. Alacsony hőfokon pároljuk,de csak addig hogy roppanós maradjon a bab. Ha szükség utánaízesítünk.
Rizzsel kínáljuk.

DSC_0523 (Large)
Én készítettem néhány  apró szelet sertéstarját mellé. Nagyon finom volt.

DSC_0579 (Large)

Tipp. Lehet akár tojást rá ütni,vagy  tűkor-tojást kínálni mellé, behabarni tejföllel. Szóval lehet variálni.

Jó étvágyat kívánok!

 

Még egy ráadás recept:

Tekla Tamáskovics receptje:

  • 80 dkg sertés rövidkaraj
  • 20 dkg zöldbab (zsenge)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma (vagy 1 tk granulátum)
  • 15 dkg trappista sajt (reszelt)
  • 2 ek vaj (a sütéshez)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 0.5 csokor petrezselyem (apróra vágva)
  • 3 csapott ek finomliszt

A húst vékony szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk.
Kevés lisztben megforgatjuk, és vajban mindkét oldalát megsütjük.
A húsokat kiszedjük, és a fennmaradó zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Ha a hagyma megfelelő, beletesszük a zöldbabot, sózzuk, borsozzuk, kevés petrezselyemzölddel megszórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát.
Puhára pároljuk,és hozzáadunk 2 dl tejfölt. Újra felfőzzük.
A hússzeleteket tepsibe rendezzük, megszórjuk szerecsendióval, és a tetejére öntjük a tejfölös zöldbabot.Megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben megsütjük.

Köszönöm szépen!