Már két hete árválkodott egy sütőtök a hűtőben, olyan szép volt mint tél elején. Gondoltam időszerű lenne felhasználni, így készült belőle krémleves, illetve zöld fűszeres sütőtök karika. A télen még nem is készítettem, pedig évek óta kedvenc , a rozmaringgal ízesített sütőtök.

Hozzávalók:

  • egy közepes nagyságú sutütők kb fele ( a szár körüli rész)
  • 1 diónyi vaj,1 ek. olívaolaj
  • rozmaring, csili por
  • egy tk méz ( cukorbetegek édesítőszert használjanak,de ha édes a tök kimaradhat)


Elkészítés:

A sütőtököt megpucoljuk és korongokat vágunk belőle.

Serpenyőbe tesszük az olívaolajat, rátesszük a vajat, belerakjuk a tök szeleteket, majd ízesítjük egy kis zöld rozmaring levéllel,csili paprikával,majd rácsorgatjuk a mézet, adunk hozzá egy csipet sót.

Amikor az egyik oldal megpirult, megfordítjuk és lefedjük, roppanósra pároljuk vigyázni kell nem szabad túl lágyra párolni,mert akkor szétesik).


Zsályás-kurkumás csirkemell:

  • 1 db csirkemell filé vékonyan felszeletelve
  • 2 db. zsályalevél
  • 1 csipetnyi kurkuma
  • 1 teáskanál zabliszt
  • csipet piros paprika
  • egy ek .olívaolaj
  • ujjbegynyi vaj
  • 1 evőkanál száraz fehér bor,vagy 3-4 csepp frissen facsart citromlé
  • só,bors


Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, a vizet lecsepegtetjük, egy kicsit megütögetjük a tenyerünkkel.. Fűszerezzük sóval borssal, kurkumával.
Egy serpenyőbe tesszük az olajat, és a vajat amikor felforrósodott rátesszük a csirkemellet, a mell mellé bedobunk 2-3 zsálya levelet. Amikor egyik oldala megsült szép színt kap,átfordítjuk ,rátesszük a bort,vagy a citromlevet, lefedjük a serpenyőt fedővel 1-2 perc és kész is van.

Melegen tartjuk.
Sajtmártás

Hozzávalók:

  • 4 fajta sajtot használtam fél tasak tömlős sajtot, sárga chedart, 3-4 csipetnyi kéksajtot, illetve trappistát, összesen kb 10 dkg.
  • 2 dkg vaj+ 1 ek olívaolaj
  • egy púpozott evőkanál tönkölyliszt
  • 1 dl tej
  • só,bors,csipetnyi őrölt szerecsendió


Elkészítés:

A sajtot lereszeljük..
Egy evőkanál olajat, és a vajat felforrósítjuk,beletesszük a lisztet,hideg tejjel felengedjük ízesítjük sóval,borssal, szerecsendióval kevergetjük és felforraljuk. Tejjel ( esetleg kevés víz is adható hozzá)addig hígítjuk amíg híg mártást kapunk. Beletesszük a sajtokat , jól elkeverjük.

Lehet zöld fűszerrel ízesíteni,de most a kék sajt finom ízt adott,ezért mellőztem.

Köretként cuinoat adtam mellé. Hagymát dinszteltem ,erre rátettem a hajdinát, dupla mennyiségű vízzel felengedtem. Só és petrezselyemzöld volt az ízesítő.

Jó étvágyat kívánok!