Már két hete árválkodott egy sütőtök a hűtőben, olyan szép volt mint tél elején. Gondoltam időszerű lenne felhasználni, így készült belőle krémleves, illetve zöld fűszeres sütőtök karika. A télen még nem is készítettem, pedig évek óta kedvenc , a rozmaringgal ízesített sütőtök.
Hozzávalók:
- egy közepes nagyságú sutütők kb fele ( a szár körüli rész)
- 1 diónyi vaj,1 ek. olívaolaj
- rozmaring, csili por
- egy tk méz ( cukorbetegek édesítőszert használjanak,de ha édes a tök kimaradhat)
- só
Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk és korongokat vágunk belőle.
Serpenyőbe tesszük az olívaolajat, rátesszük a vajat, belerakjuk a tök szeleteket, majd ízesítjük egy kis zöld rozmaring levéllel,csili paprikával,majd rácsorgatjuk a mézet, adunk hozzá egy csipet sót.
Amikor az egyik oldal megpirult, megfordítjuk és lefedjük, roppanósra pároljuk vigyázni kell nem szabad túl lágyra párolni,mert akkor szétesik).
Zsályás-kurkumás csirkemell:
- 1 db csirkemell filé vékonyan felszeletelve
- 2 db. zsályalevél
- 1 csipetnyi kurkuma
- 1 teáskanál zabliszt
- csipet piros paprika
- egy ek .olívaolaj
- ujjbegynyi vaj
- 1 evőkanál száraz fehér bor,vagy 3-4 csepp frissen facsart citromlé
- só,bors
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, a vizet lecsepegtetjük, egy kicsit megütögetjük a tenyerünkkel.. Fűszerezzük sóval borssal, kurkumával.
Egy serpenyőbe tesszük az olajat, és a vajat amikor felforrósodott rátesszük a csirkemellet, a mell mellé bedobunk 2-3 zsálya levelet. Amikor egyik oldala megsült szép színt kap,átfordítjuk ,rátesszük a bort,vagy a citromlevet, lefedjük a serpenyőt fedővel 1-2 perc és kész is van.
Melegen tartjuk.
Sajtmártás
Hozzávalók:
- 4 fajta sajtot használtam fél tasak tömlős sajtot, sárga chedart, 3-4 csipetnyi kéksajtot, illetve trappistát, összesen kb 10 dkg.
- 2 dkg vaj+ 1 ek olívaolaj
- egy púpozott evőkanál tönkölyliszt
- 1 dl tej
- só,bors,csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A sajtot lereszeljük..
Egy evőkanál olajat, és a vajat felforrósítjuk,beletesszük a lisztet,hideg tejjel felengedjük ízesítjük sóval,borssal, szerecsendióval kevergetjük és felforraljuk. Tejjel ( esetleg kevés víz is adható hozzá)addig hígítjuk amíg híg mártást kapunk. Beletesszük a sajtokat , jól elkeverjük.
Lehet zöld fűszerrel ízesíteni,de most a kék sajt finom ízt adott,ezért mellőztem.
Köretként cuinoat adtam mellé. Hagymát dinszteltem ,erre rátettem a
Köretként cuinoat adtam mellé. Hagymát dinszteltem ,erre rátettem a cuinoat, dupla mennyiségű vízzel felengedtem. Só és petrezselyemzöld volt az ízesítő.
dupla mennyiségű vízzel felengedtem. Só és petrezselyemzöld volt az ízesítő.
Jó étvágyat kívánok!