Egy finom tavaszi főzeléket készítettem sok zöld fűszerrel ízesítve.

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű zsenge karalábé
  • 1 sárgarépa
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek. apróra vágott  zöldhagyma
  • Zöld fűszerek: csokor petrezselyem, kapor,csombor (borsikafű),egy fokhagymaszár
  • 2 ek. rizs
  • só,bors
  • 1 dl tejföl, 1 dl. tejszín
  • 1 evőkanál rozs -1 tk fehér liszt
  • 1 mk .piros őrölt paprika
  • 1 ek. olaj
  • egy szelet tévé paprika
  • egy kisebb paradicsom

Elkészítés:

A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom, a sárgarépát felkarikázom.

Felaprítom a hagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét, sárgarépát kicsit megdinsztelem, sóval, borssal,  zöld fűszerrel ízesítem,

közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet.

Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat .

Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával ,  kis  apróra vágott zöld kaporral és csomborral.

A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel

beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a tejszínnel és

hozzáadom a főzelékhez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.

Jó étvágyat kívánok!