Egy finom tavaszi főzeléket készítettem sok zöld fűszerrel ízesítve.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű zsenge karalábé
- 1 sárgarépa
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 ek. apróra vágott zöldhagyma
- Zöld fűszerek: csokor petrezselyem, kapor,csombor (borsikafű),egy fokhagymaszár
- 2 ek. rizs
- só,bors
- 1 dl tejföl, 1 dl. tejszín
- 1 evőkanál rozs -1 tk fehér liszt
- 1 mk .piros őrölt paprika
- 1 ek. olaj
- egy szelet tévé paprika
- egy kisebb paradicsom
Elkészítés:
A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom, a sárgarépát felkarikázom.
Felaprítom a hagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét, sárgarépát kicsit megdinsztelem, sóval, borssal, zöld fűszerrel ízesítem,
közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet.
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat .
Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával , kis apróra vágott zöld kaporral és csomborral.
A kész masszából gombócokat formázok és nedves kézzel
beleteszem a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a tejszínnel és
hozzáadom a főzelékhez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.
Jó étvágyat kívánok!