A nyár íze egy falat zakuszkás kenyérben 🙂 Zakuszka egyszerűbben és nagyszerűen 🙂
A nyár végi zöldségekből készített krémnek rengeteg változata ismert és felhasználása is igen sokrétű. Minden konyhának megvan a saját receptje, számtalan változatban készíthető. Nálunk a padlizsános a nyerő 🙂

A zakuszka eredetileg örmény étel,onnan került át Erdélybe és vált meghatározó étellé, nincs is olyan család ahol nem készülne a nyár végén zakuszka. Én kisebb adagot szoktam készíteni, és évről-évre valamit alakítok, egyszerűsítek. A mostani változat villámgyorsan kész, persze ha van segítség aki összeaprítja a paprikát. A zakuszka kellemes ízét a füstös padlizsán adja. Próbáltam sütőben is sütni,de az íze nem közelített az eredeti kellemesen füstős változatra.

Amit egyszerűsítettem, hogy nem darálom le a piros paprikát hanem szeletelem , úgyszintén a hagymát is, most három féle hagyma is került bele, ami tovább emelte az ízhatást. Így szeletelve van alkalma dinsztelődni, nem párolódik. Sokan készítették héjában parázson sült paprikából. Az is nagyon finom.

Mi is adja az egyszerűséget ? Hogy miután megdinszteltem a paprikát és a hagymát botmixerrel turmixoltam. Nem tudom ez, hogy nem jutott eszembe korábban,mert lerövidíthető a főzési idő és finom krémes végeredményt kapunk. Ami még fontos, hogy legyen benne bőven parázson sült padlizsán. ( nálam most egy régi gáztűzhely adta a parazsat:-), a rózsák körül alufóliával letakartam, így könnyen le lehetett pucolni a tűzhelyet.)Ami még újítás a sárgarépa, ami kellemes édes ízt ad.

Hozzávalók:

  • 3 db nagy vastag húsú pritamin paprika
  • 3 db padlizsán ( kb egy kg)
  • 3 db hagyma(egy sonkahagyma, egy lila hagyma,a póréhagymából 3 evőkanál felaprítva)
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 1 db kisebb sárgarépa
  • 1 dl jó minőségű napraforgó olaj
  • só,bors
  • 1 db babérlevél

Elkészítés:

A megmosott és szárazra törölt padlizsánt parázsra tesszük és megsütjük. Gondosan forgatjuk,hogy minden oldala jól átsüljön. Amikor megsült forrón megpucoljuk. ( én úgy szoktam,hogy a kezem hideg vízbe mártom és úgy hámozom).
Közben megpucoljuk a hagymát és a paprikát, felaprítjuk,mintha lecsót készítenénk. Egy vastag aljú lábasba tesszük és megdinszteljük, majd sózzuk, borsozzuk, belereszelünk egy kis sárgarépát a reszelő apró fokozatán, majd hozzáadjuk a paradicsomot ( én most az üveges Bio paradicsomot használtam).Egyet ha rottyan összeturmixoljuk a botmixerrel, beletesszük a meghámozott padlizsánt ( nem csepegtettem most le a levét). Tovább turmixszoljuk, adunk hozza egy babérlevelet és 5 percre visszatesszük a tűzhelyre ( vigyázzunk,mert ilyenkor könnyen fröcsköl). Ha szükség ízesítjük sóval. Lezárjuk a lángot. Egy hétig eláll a hűtőben,de ha szeretnénk kis dobozban lefagyasztható.

Ajánlom kipróbálásra, a következő adagot is így fogom készíteni 🙂