Ismét egy hihetetlen egyszerű,gyorsan elkészíthető desszertet hozok,melyet cukorbetegek is elkészíthetnek. Sőt még tojás sincsen benne. Könnyű, de tápláló és egészséges sütemény:-). Akik kedvelik, használják hozzá bátran a fahéjat, szegfűszeget, vagy mézeskalács fűszer-keveréket, értékes növényi illóolajokat tartalmaznak, segítik a szervezet védekezőképességét ebben a nyirkos,hideg időben.
Most csak két almából készítettem,de legközelebb duplázom:-)
Hozzávalók:
- 6 ek aprószemű zabpehely (A tészta puhaságát zabpehely szabályozhatjuk, a lényeg,hogy jó formázható golyókat kapjunk)
- 2 db alma héjastól
- 2 ek.olaj
- reszelt citromhéj,néhány csepp citromlé
- 1 tk. vanília cukor (vagy eszencia)
- fahéj,szegfűszeg,kardamon
- édesítőszer, méz vagy cukor ízlés szerint
- 1 tk. útifűmaghéj
- 1 késhegynyi sütőpor
Elkészítés:
Az almát megmossuk,majd a durva fokozaton héjastól megreszeljük. Néhány csepp citromlevet facsarunk hozzá.
A zabpelyhet , sütőport, olajat,útifűmaghéjat hozzáadjuk jól összedolgozzuk. Ízesítjük reszelt citrom héjával, 1 tk. vanília ,őrölt fahéjjal és szegfűszeggel,cukorral vagy édesítőszerrel .
(A tészta puhaságát zabpehely vagy tönkölybúzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.)
Tepsibe sütőpapírt teszünk, picit olajazzuk,majd kis diónyi golyókat formázunk, közepükbe egy kardamont teszünk.
Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnára sül.
Esetleg szórhatunk a tetejére ízlés szerint édesítős keveréket,vagy porcukrot.
Tipp: tehetünk a közepébe diót,vagy mogyorót.
Remek kísérője lehet egy csésze kávénak:-)