Ismét egy hihetetlen egyszerű,gyorsan elkészíthető desszertet hozok,melyet cukorbetegek is elkészíthetnek. Sőt még tojás sincsen benne. Könnyű, de tápláló és egészséges sütemény:-). Akik kedvelik, használják hozzá bátran a fahéjat, szegfűszeget, vagy mézeskalács fűszer-keveréket, értékes növényi illóolajokat tartalmaznak, segítik a szervezet védekezőképességét ebben a nyirkos,hideg időben.

Most csak két almából készítettem,de legközelebb duplázom:-)

Hozzávalók:

  • 6 ek aprószemű zabpehely (A tészta puhaságát zabpehely szabályozhatjuk, a lényeg,hogy jó formázható golyókat kapjunk)
  • 2 db alma héjastól
  • 2 ek.olaj
  • reszelt citromhéj,néhány csepp citromlé
  • 1 tk. vanília cukor (vagy eszencia)
  • fahéj,szegfűszeg,kardamon
  • édesítőszer, méz vagy cukor ízlés szerint
  • 1 tk. útifűmaghéj
  • 1 késhegynyi sütőpor

Elkészítés:

Az almát megmossuk,majd a durva fokozaton héjastól megreszeljük. Néhány csepp citromlevet facsarunk hozzá.
A zabpelyhet , sütőport, olajat,útifűmaghéjat  hozzáadjuk jól összedolgozzuk. Ízesítjük reszelt citrom héjával, 1 tk. vanília ,őrölt fahéjjal és szegfűszeggel,cukorral vagy édesítőszerrel .
(A tészta puhaságát zabpehely vagy tönkölybúzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.)
Tepsibe sütőpapírt teszünk, picit olajazzuk,majd kis diónyi golyókat formázunk, közepükbe egy kardamont teszünk.

Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnára sül.

DSC_0253 (Large)
Esetleg szórhatunk a tetejére ízlés szerint édesítős keveréket,vagy porcukrot.

DSC_0432 (Large)

Tipp: tehetünk a közepébe diót,vagy mogyorót.

Remek kísérője lehet egy csésze kávénak:-)

DSC_0423 (Large)