Mi heti rendszerességgel nem eszünk hüvelyest,pedig jól lenne. Emlékszem gyerekkoromban pénteken az ebéd legtöbbször bableves volt, no nem is bab , hanem ” fuszulyka” így hívta a nagymamám.

A hüvelyesek jó  fehérjeforrást biztosítanak , ezen kívül magas a rost tartalma, gazdag  vitamin, ásványi anyag tartalma is.
Közéjük sorolhatóak a bab, lencse, borsó, szója. Fogyasztásuk hetente egyszer ajánlott lenne.
Annak ellenére, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalmuk ( 100 grammban 54 gramm CH, fogyaszthatják cukorbetegek is, hiszen a glikémiás indexük alacsony,  nem emeli gyorsan a vércukrot.
Most egy salátát hoztam,ami percek alatt összedobható.

Hozzávalók:

  • 1 vörös bab konzerv
  • 1 szál lila újhagyma
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1-2 szelet avokádó

Az öntethez:

  • só, frissen őrölt fekete bors
  • néhány csepp csilis olaj olíva olaj
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál méz(vagy édesítőszer)

Elkészítése:
A hagymát és a petrezselymet .az avokádót apróra vágjuk. A babot leszűrjük és vízzel jól leöblítjük.
Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat, sóval és borssal ízesítjük. Belekavarjuk a  babot, petrezselymet,hagymát,avokádót.

Fogyasztás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

DSC_0225 (Large)
Fogyaszthatjuk önmagában,vagy egy szelet hal,vagy csirkemell mellé egyben köret és saláta.

Jó étvágyat!