Mi heti rendszerességgel nem eszünk hüvelyest,pedig jól lenne. Emlékszem gyerekkoromban pénteken az ebéd legtöbbször bableves volt, no nem is bab , hanem ” fuszulyka” így hívta a nagymamám.
A hüvelyesek jó fehérjeforrást biztosítanak , ezen kívül magas a rost tartalma, gazdag vitamin, ásványi anyag tartalma is.
Közéjük sorolhatóak a bab, lencse, borsó, szója. Fogyasztásuk hetente egyszer ajánlott lenne.
Annak ellenére, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalmuk ( 100 grammban 54 gramm CH, fogyaszthatják cukorbetegek is, hiszen a glikémiás indexük alacsony, nem emeli gyorsan a vércukrot.
Most egy salátát hoztam,ami percek alatt összedobható.
Hozzávalók:
- 1 vörös bab konzerv
- 1 szál lila újhagyma
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 1-2 szelet avokádó
Az öntethez:
- só, frissen őrölt fekete bors
- néhány csepp csilis olaj olíva olaj
- fél citrom leve
- 1 teáskanál méz(vagy édesítőszer)
Elkészítése:
A hagymát és a petrezselymet .az avokádót apróra vágjuk. A babot leszűrjük és vízzel jól leöblítjük.
Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat, sóval és borssal ízesítjük. Belekavarjuk a babot, petrezselymet,hagymát,avokádót.
Fogyasztás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Fogyaszthatjuk önmagában,vagy egy szelet hal,vagy csirkemell mellé egyben köret és saláta.
Jó étvágyat!