Kedves Követőim!

Szeretettel köszöntlek 2021-es évben is. Egészségben gazdag boldog újévet kívánok!

Tartja a mondás, hogy újév napján együnk lencsét, babot, vagy bármilyen más, apró szemes ételt, hiszen fogyasztása bőséget, gazdagságot, szerencsét hoz. A tegnap borsót ettünk, de ma lencseleves került terítékre vörös lencséből.
A vörös lencse nagyon egészséges, remek fehérjeforrás, mely tele van vassal, kalciummal, magnéziummal, A- és B-vitaminnal még Omega 6 zsírsavban is gazdag. Nem kell hosszú órákon át áztatni főzés előtt, pillanatok alatt elkészül, mégis könnyen emészthető.

Most négy adagnyi készült.

Hozzávalók:

10 dkg vörös lencse
1 db nagyobb méretű sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/4 zeller gyökér, 2 szál zellerlevél
2-3 szelet piros paprika (nálam kaliforniai)
2 evőkanál feldarabolt póréhagyma
füstölt oldalas főzőlé ( kb 4 dl)
2 ek olíva olaj
szárított petrezselyemzöld, szárított lestyán-zöld 2-2- csipetnyi
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 púpozott teáskanál teljes kiőrlésű búzaliszt

ízlés szerint lehet tenni bele kis csili paprikát


Elkészítés:
Olívaolajon kicsit megdinszteljük a felaprított póréhagymát, sárgarépát, zellert, petrezselymet, kaliforniai paprikát. Meghintjük a liszttel, kicsit összeforgatjuk, majd rászórjuk a piros paprikát, pici csili paprikát, ráöntünk két- három dl hideg vizet, a füstölt hús vizét. Fűszerezzük petrezselyemmel, lestyánnal, zellerlevéllel. Megsózzuk, kis lángon főzzük. Amikor majdnem puha a zöldség beletesszük a vörös lencsét. Kb 5-6 percig főztem még.

Forrón kínáltam.

Jó étvágyat kívánok!

Mivel is kezdtem volna a blog bejegyzést? Természetesen levessel:-)

Tipp. s sonka vagy oldalas főzőleve nélkül is készíthető, ilyenkor füstölt paprika hozzáadásával elérhetjük a füstölt ízt.
Természetesen főzhető bele kis füstölt hús is.