Ez a sütemény valóban villámgyorsan elkészül, és még egészséges is. Ha édesítőszerrel készül,akkor tovább csökken a sütemény CH-tartalma.
Az utóbbi időben rendszeresen használom a zabpelyhet,akik kísérnek már több receptemben is olvashattak a felhasználásáról.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Ez a kis keksz kiváló kísérője egy vasárnap délutáni kávénak:-).

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 1 db tojás
  • joghurt ( 150 gramm)
  • 5 dkg  vaj
  • 4 púpozott  evőkanál zabpehely
  • 2 ek cukor (vagy nyírfacukor)
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom, reszelt héja
  • csipetnyi só
  • néhány szem aszalt vörös áfonya
    néhány csepp olívaolaj a papír olajazásához

Elkészítés:
A hozzávalókat egy keverőtálban összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt, olajazott  tepsibe halmozzuk őket egy kanál segítségével és keksz formákat alkotunk.

DSC_0132 (Large)
A közepébe aszalt áfonyát teszünk. ( kb felére raktam).
180 fokos sütőben 25 perc alatt elkészül.

DSC_0135 (Large)
Nagyon finom puha sütemény lesz.

DSC_0140 (Large)

 

Egy gáztepsivel lett.Elfelejtettem megszámolni,hogy hány darab?:-)