Ez a sütemény valóban villámgyorsan elkészül, és még egészséges is. Ha édesítőszerrel készül,akkor tovább csökken a sütemény CH-tartalma.
Az utóbbi időben rendszeresen használom a zabpelyhet,akik kísérnek már több receptemben is olvashattak a felhasználásáról.
Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Ez a kis keksz kiváló kísérője egy vasárnap délutáni kávénak:-).
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 1 db tojás
- joghurt ( 150 gramm)
- 5 dkg vaj
- 4 púpozott evőkanál zabpehely
- 2 ek cukor (vagy nyírfacukor)
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom, reszelt héja
- csipetnyi só
- néhány szem aszalt vörös áfonya
néhány csepp olívaolaj a papír olajazásához
Elkészítés:
A hozzávalókat egy keverőtálban összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt, olajazott tepsibe halmozzuk őket egy kanál segítségével és keksz formákat alkotunk.
A közepébe aszalt áfonyát teszünk. ( kb felére raktam).
180 fokos sütőben 25 perc alatt elkészül.
Nagyon finom puha sütemény lesz.
Egy gáztepsivel lett.Elfelejtettem megszámolni,hogy hány darab?:-)