A hideg szeles időben még jobban vágyunk egy tál melengető levesre. Akár vacsorára is elkészíthető, hisz villámgyorsan elkészül. Érdemes a fagyasztóban tartani zöldség vagy húsleves alaplevet, de ha nincs akkor ételízesítőből gyorsan készíthető. Már számtalan változatban készítettem a cukkiniből krémlevest, a blogban is találtok néhányat. A mai így készült:
Hozzávalók:
2 db kisebb cukkini zöld színű ( 650 gramm volt)
1 db újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 db zöldségleveskocka ( vagy 5 dl húsleves, vagy 5 dl zöldségalaplé)
só
őrölt bors
egy nagy maréknyi rukkola, nálam most fele annyi bazsalikom levél/ de ízlés szerint/
1 ek mascarpone
1 dl főzőtejszín
1 ek, olíva olaj
Elkészítés:
Megmossuk a cukkinit szárazra töröljük, héjával együtt fogjuk felhasználni.
A hagymát apróra vágjuk, majd az olajjal egy lábasban üvegesre pároljuk. Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, egy gerezd zúzott fokhagymát Majd ízlés szerint szórjuk meg frissen őrölt borssal, pár percig pároljuk tovább. Öntsük fel a zöldségalaplével ( ha vizet használunk hozzáadjuk a zöldség leveskockát), ízlés szerint sózzuk, majd addig főzzük, míg a cukkini megpuhul. Vegyük le a tűzhelyről , majd adjuk hozzá a rukkolát, a friss bazsalikomot, botmixerrel pürésítsük a levest ,keverjük bele a mascarponet ,és a tejszínt, ha szükség hígítjuk egy-két dl vízzel kiforraljuk. Forrón kínáljuk.
Most füstölt Karaván sajt kockákkal kínáltam.
Jó étvágyat kívánok!