Kedves Barátaim! Kihasználom az esős vasárnap délutánt és lejegyzek egy receptet. Most egy kicsit kevesebb bejegyzés van a blogon, a későbbiek során megmagyarázom ennek az okát, egyelőre nézzétek a receptet! 🙂
Az eredeti recept a Rupaner Margó könyvéből van  Nyolcperces epres címen, melyet a Mindemegette oldalon nyertem egy receptversenyen.
Egy kicsit átalakítottam a süteményt, mert nem volt itthon elég sütőpor, illetve cukorból is kevesebbet használtam. Persze így is van benne bőven kalória,de úgy sem eszünk meg egy tepsivel :-), szóval néha egy kis kényesztetés is belefér.

A mérce a  2,5 dl-es bögre.A tepsi mérete 32 x 22 cm.
Hozzávalók:

  • 1  bögre cukor /  vagy eritrit/
  • 1 tasak vaníliacukor/vanília eszencia/
  • 2 db tojás
  • 3 bögre liszt ( 1/3-a fehér tönkölybúza liszt nálam)
  • fél csomag sütőpor
  • egy púpozott evőkanál szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • fél bögre étolaj
  • 1 bögre tej
  • 1,5 dl joghurt
  • kb fél kg eper
  • + 2-3 evőkanál olvasztott vaj, és eritrit/kristálycukor/ a szóráshoz
  • +egy -egy teáskanál zabkorba-fehér liszt

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra.
A feltört tojásokat az eritrittel, és vaníliával habosra verünk.
A többi hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük.  A szódabikarbonát belekavarjuk a joghurtba és úgy adjuk hozzá.
A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.

Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.
A felezett eprek egyik oldalát a zabkorpás keverékbe mártjuk és úgy rakjuk rá a sütire,hogy a lisztes rész alul  legyen.
Kb. 45-50 perc aranyszínűre sütjük (tűpróbát végzünk).
Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a tetejét kis eritrittel vagy  kristálycukorral.
Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből.

DSC_0643 (Large)
Nyugodtan szeletelhetjük forrón is.

DSC_0654 (Large)

Jó étvágyat kívánok!

DSC_0672 (Large)