Kedves Barátaim! Kihasználom az esős vasárnap délutánt és lejegyzek egy receptet. Most egy kicsit kevesebb bejegyzés van a blogon, a későbbiek során megmagyarázom ennek az okát, egyelőre nézzétek a receptet! 🙂
Az eredeti recept a Rupaner Margó könyvéből van Nyolcperces epres címen, melyet a Mindemegette oldalon nyertem egy receptversenyen.
Egy kicsit átalakítottam a süteményt, mert nem volt itthon elég sütőpor, illetve cukorból is kevesebbet használtam. Persze így is van benne bőven kalória,de úgy sem eszünk meg egy tepsivel :-), szóval néha egy kis kényesztetés is belefér.
A mérce a 2,5 dl-es bögre.A tepsi mérete 32 x 22 cm.
Hozzávalók:
- 1 bögre cukor / vagy eritrit/
- 1 tasak vaníliacukor/vanília eszencia/
- 2 db tojás
- 3 bögre liszt ( 1/3-a fehér tönkölybúza liszt nálam)
- fél csomag sütőpor
- egy púpozott evőkanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- fél bögre étolaj
- 1 bögre tej
- 1,5 dl joghurt
- kb fél kg eper
- + 2-3 evőkanál olvasztott vaj, és eritrit/kristálycukor/ a szóráshoz
- +egy -egy teáskanál zabkorba-fehér liszt
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra.
A feltört tojásokat az eritrittel, és vaníliával habosra verünk.
A többi hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A szódabikarbonát belekavarjuk a joghurtba és úgy adjuk hozzá.
A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.
A felezett eprek egyik oldalát a zabkorpás keverékbe mártjuk és úgy rakjuk rá a sütire,hogy a lisztes rész alul legyen.
Kb. 45-50 perc aranyszínűre sütjük (tűpróbát végzünk).
Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a tetejét kis eritrittel vagy kristálycukorral.
Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből.
Nyugodtan szeletelhetjük forrón is.
Jó étvágyat kívánok!