Ez a savanyúság nagyon egyszerűen elkészíthető. A felöntőlébe csak víz és só kell,erjedéssel savanyodik, mint a hordós káposzta, más néven “muraturanak” hívják.

Érdekes korábban még nem készítettem,pedig régebben ettem.

Hozzávalók:Uborka, lila és zöld káposzta, sárgarépa, karfiol,paprika, alma paprika és görögdinnye tetszés szerinti mennyiségben és arányban.
Fűszerek: szemes bors, kapor, csombor, zeller zöld, torma.
Feltöltőlé: 1 l vízhez 1 evőkanál só.

A zöldségeket megmossuk és a fűszerekkel együtt egy üvegbe rakjuk. igyekeztem az aljába és a közepébe is tenni fűszernövényt.
Annyi vizet töltünk rá, hogy jól ellepje. A vizet letöltjük, megmérjük a mennyiséget, és ugyanannyi tiszta vizet főni teszünk. Minden liter vízhez egy púpozott evőkanál sót teszünk, felforraljuk, majd lehűtjük, és a zöldségekre rátöltjük. A tetejére papírtörlőt tettem és egy tálba állítottam.
A zöldségeket néhány napig érleljük közben megforgatjuk a levét, hogy összeérjenek az ízek. A legegyszerűbb, ha erőteljesen megrázogatjuk a hordót vagy belefújunk a lébe egy gumicsővel. Ezután megkóstoljuk, és ha eléggé savanykásnak érezzük, azt jelenti, hogy a tejsavas erjedés végbement, teljesen kiforrt a savanyúság.

DSC_0935 (Large)

Én tartósítani még nem próbáltam frissen fogyasztjuk.Talán a karfiol a legfinomabb. A lila káposztától remek színe lett.

DSC_0942 (Large)

A recept elkészítésénél és  leírásánál felhasználtam http://szekelykonyha.blogspot.com oldalt. Köszönöm szépen!