A mai ebéd ötletét a hűtőmben lapuló nagy mennyiségű sajt adta, és annyira ízlett a családnak hogy karácsonykor is el fogom készíteni :-).

Vargányás sajtmártás:
Hozzávalók:

  • 15 dkg  félkemény  sajt
  • 5 dkg vaj
  • egy púpozott evőkanál tönkölyliszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl-s pohár  hagymán dinsztelt mirelit vargánya
  • egy evőkanál apróra vágott póréhagyma
  • csokor petrezselyemzöld

 Elkészítés:

A félkemény sajtot durvára reszeljük..
A póréhagymát  apróra vágjuk.  Egy evőkanál olajat, és a vajat felforrósítjuk, és a hagymákat megpároljuk benne, majd rátesszük  a korábban megdinsztelt  vargányát, teszünk rá petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, majd rászórjuk a tönkölylisztet , ezt követően  ráöntjük a tejet kevergetjük és felforraljuk.  Tejjel ( esetleg kevés víz is adható hozzá)addig hígítjuk  amíg híg mártást kapunk. Levesszük a lángról beleforgatjuk a reszelt sajtot, ekkor már nem kell forralni.
Legvégül ízlés szerint aprított petrezselyemzöldet is tehetünk bele.

Bármilyen hússal kínálható.

Én most  sertéskarajt pároltam mellé.

Hozzávalók:

  • személyenként 1-2  szelet  csont nélküli  sertéskaraj
  • só, bors, egy -két gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál olaj

Elkészítés:

Sütés előtt néhány órával a felszeletelt húst megsózzuk, borsozzuk és hagyjuk pihenni.
Teflon serpenyőben felhevítjük az olajat , a hús szelet mindkét oldalát elősütjük,majd beleteszünk egy-két gerezd fokhagymát, felengedjük egy dl vízzel és kis lángon lassan megpároljuk.
A vargányás-sajtmártással tálaljuk.

Én most”Pappardelle ” tésztát főztem és azzal kínáltam.

Bárkinek szívesen ajánlom :-), jó étvágyat kívánok!