Ez a rizottó egyszerűen fenséges. Egy kicsi vargánya és a parmezán összhangja valami csoda. Ha nincs mirelit vargányátok, szárítottból is elkészíthetitek.
Hozzávalók :
- 20 dkg rizs,
- kb 6 dl húsleves alaplé (nálam most kakashúsból készült)
- egy evőkanál forrázott (blansírozott) mirelit vargánya
- fél dl száraz fehérbor
- 1 db zöldhagyma
- 1 ek olivaolaj
- 2 -3 dkg vaj
- 2 ek. reszelt parmezán
Elkészítés:
Olíva olajon pirítsunk meg a feldarabolt hagymát.(Csak a fehér részét tettem bele most, a zöldet tálaláskor használtam).
Forraljuk fel az alaplevünket közben .
Öntsük hozzá a rizst, kicsit pirítsuk miközben folyamatosan keverjük, majd adjuk hozzá a bort
Ha a bort felszívta a rizs, akkor adjuk hozzá az apróra vágott gombát és kezdjük el merőkanalanként adagolni a levet, mindaddig amíg a rizs al dentére fő.
Ekkor zárjuk le alatta a tűzhelyet, keverjünk el benne diónyi vajat, és keverjünk hozzá 2 evőkanál frissen reszelt parmezánt. Azonnal tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Készíthető szárított vargányából, akkor a vargánya áztató vizét is felhasználjuk a rizottó készítéséhez.