A mai ebédünk főszereplője a tönkölybúza lisztes kenyér volt. Olyan ételt akartam készíteni, amit mártani lehet, így készült a gombás (vargányás) pulykaszelet. Inkább gombás lett, mert hús összesen négy szelet volt benne,de jó volt tunkolni a mártást.

Hozzávalók:

  • négy db pulykamell szelet
  • 3 dl körüli párolt vargánya ( a fagyasztóban volt)
  • 2 púpozott evőkanál tejföl ( most a Cserpes tejfölt használtam)
  • 2 evőkanál joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 dl fehérbor
  • egy fej hagyma
  • egy paradicsom
  • egy paprika
  • egy jó nagy csokor petrezselyemzöld
  • só, bors,édes nemes paprika
  • 1 ek. tönköly liszt+ 1 ek.fehérliszt
  • két evőkanál olaj

Elkészítés:

Felszeleteljük a húst,majd sózzuk és borsozzuk.
Olajat hevítünk egy serpenyőben.
A húsokat beleforgatjuk a tönkölyliszt+ paprika őrlemény keverékébe .
Beletesszük a forró olajba,és elősütjük mindkét oldalát.
Felaprítjuk a hagymát, a paprikát ( 3-4 szelet paprikát félre rakunk).
Rátesszük a pulykaszeletekre, egy kicsit megforgatjuk, majd borral felengedjük.
Belerakjuk a kockára vágott paradicsomot,egy teáskanál piros paprikát adunk hozzá.
A fagyasztott gombát rátesszük ,sózzuk,borsozzuk,megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Összepároljuk,lehet egy kis vizet hozzáadni (én kb. 1 dl-t tettem).

Elkészítjük a habarást: a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, a joghurttal,és a tejet is hozzáöntjük.
Behabarjuk a mártást, ekkor belerakunk 3-4 szelet paprikát és azzal összefőzzük.
Forrón kínáljuk.

Jó étvágyat!