Eredetileg valószínűleg Indiából származik a köles, Európában is gyakran fogyasztott gabonaféle, az utóbbi időben kissé feledésbe merült. Magas a rosttartalma, könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést,segíti a teltségérzet kialakulását. Különösen javasolt cukorbetegeknek, mivel nem emeli gyorsan a vércukor szintet. Jó, ha néha kölest választunk köretként a fehér rizs és a krumpli helyett.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a kukoricához, rizshez, szójához és hajdinához hasonlóan nem tartalmaz glutént.
Ma egy vargányás köles receptet hoztam, ami hétköznaponként egy salátával önálló ételként is fogyasztható. ( a vargánya más gombával helyettesíthető),de köretként is kiváló.

Hozzávalók:

  • egy tasak hántolt konyhakész köles
  • egy marék mirelit vargánya (kb.10-15 dkg)
  • 6-8 szelet szárított vargánya
  • egy ek.olívaolaj
  • egy zöldhagyma
  • egy csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A kölest a leírás alapján megfőzzük ( 16-18 percet ír főzési időnek, de én csak 14-15 percig főztem,mivel a gombával is pároltam).

Felaprítjuk a zöldhagymát, egy lábasba egy evőkanálnyi olívaolajra tesszük, egy csipet sóval megszórjuk és egy kicsit megfonnyasztjuk,majd rádobjuk a mirelit  felaprózott vargányát, és a szárított vargányát is.
A köles főzőlevéből 4-5 evőkanálnyit ráöntünk és egy kicsit megpároljuk.Majd hozzáadjuk a kölest, jól összekavarjuk és egy-két percnyi párolódás után belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet és lefedjük.

Salátával tálaljuk.