A krumplin és a rizsen kívül számos más köret is létezik, amelyek nemcsak változatosabbá varázsolják étkezéseinket, hanem magas vitamin, rost és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően egészségünkre is jótékony hatással vannak. Érdemes kipróbálni őket.
Hajdina B-vitaminban gazdag, számos ásványi anyago is tartalmaz. A bélrendszer megfelelő működéséhez rosttartalma, a gyulladások mérsékléséhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez pedig esszenciális zsírsavtartalma járulhat hozzá. Korábban már egy alkalommal készítettem hajdinát, ma a vargányás változatot főztem, nagyon örülök mert ízlett a családnak. Nagyon egyszerű a sz elkészítése, úgy kell főzni mint a rizst. Én főzés előtt fél órával beáztattam.

Hozzávalók:

  • egy bögre hajdina
  • egy púpozott evőkanál apróra vágott póréhagyma
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • 6-8 közepes vargánya( más gombával is elkészíthető)
  • só, bors
  • egy evőkanál olaj

Elkészítés:
Egy lábasban olajat hevítünk ezen megdinszteljük a hagymát, megsózzuk, majd rátesszük az apróra vágott gombát, megborsozzuk, megszórjuk bőven aprított petrezselyemzölddel és együtt pirítjuk,majd  leszűrjük a hajdináról a vizet, bele tesszük a lábasba,  és a gombával pirítjuk, végül felengedjük két bögre vízzel. Kis lángon pároljuk, mielőtt elfőne a víz egy fedővel befedjük, hagyjuk , hogy beszívja a felesleges folyadékot.
Forrón tálaljuk.