Egyetlen dolog jó az esőben, hogy nőnek a gombák, no persze a kertben a növények. A tavaly elég kevés alkalom volt arra,hogy erdei gombát főzzek, legalább is nálunk talán egy -két alkalommal sikerült.

Most a természet megajándékozott így már két alkalommal is készítettem gombalevest, és sikerült a fagyasztóba is néhányat elraktározni.

Hozzávalók:

  • 3 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 25-30 dkg vargánya gomba
  • 2 evőkanál  görög joghurt
  • 1 csapott ek tönkölybúza liszt
  • só, bors ízlés szerint, 2-3 szem borókabogyó
  • 1 ek olaj + diónyi vaj
  • egy szál lestyán ( a vegeta helyett)

Zöld fűszeres galuska hozzávalói:

  • egy közepes nagyságú tojás
  • egy evőkanál finom liszt
  • egy evőkanál tönkölybúza liszt
  • csapott evőkanál gríz
  • egy mokkáskanál szárított zöld petrezselyem
  • három-négy csipetnyi friss zöld petrezselyem, kakukkfű
  • egy teáskanál olívaolaj
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük.
A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon.
Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel , aztán felengedjük vízzel, beletesszük a borókabogyót, hozzáadjuk a lestyánt, sózzuk.
Főzzük kb.  15 percig.
Közben elkészítjük a galuskát.
Feltörjük a tojást, villával felverjük, csomómentesre keverjük a liszttel, a búzadarával, hozzáadjuk a zöld fűszereket és az olajat.
Amikor forr a leves beleszaggatjuk a levesbe. Közben  a joghurtot egy tálban csomómentesre keverjük, kis forró levest adunk hozzá, elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest.
Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is, ha szükség utánaízesítünk.

Forrón tálaljuk.

DSC_0786 (Large)

Jó étvágyat!