Már többféleképpen készítettem az idén vargányából levest, hihetetlen mindig lehet újat alkotni és az íze mennyei 🙂  A mai levest krumpligombóccal gazdagítottam.
Hozzávalók:

  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes  fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 25 dkg vargánya gomba
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott ek tönkölybúza liszt
  • só, bors ízlés szerint, 2-3 szem borókabogyó
  • 1 ek olaj + diónyi vaj
  • egy púpozott teáskanál házi ételízesítő

Krumpligombóc hozzávalói:

  • 2 db közepes nagyságú krumpli( kb .15 dkg)főtt áttört krumpli
  • diónyi vaj
  • egy evőkanál liszt
  • egy teáskanál búzadara
  • egy kisebb méretű tojás
  • csipetnyi só

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk,feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük.
A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon.
Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel , aztán felengedjük vízzel, ízesítjük a borókabogyóval , ételízesítővel, sóval. Lefedve főzzük kb. negyed órát.
A tejfölt egy  tálban csomómentesre keverjük, kis forró levest adunk hozzá, elkeverjük, hőkiegyenlítés  céljából, majd behabarjuk vele a levest.
Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is. Közben elkészítjük a betétet.

Krumpligombóc

2 közepes áttört krumplit  egy dónyi vajjal,  egy evőkanál liszttel,  egy teáskanál búzadarával, egy tojással összekeverünk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel. A masszából apró gombócokat formázunk, és a forrásban lévő levesbe téve 2-3 perc alatt készre főzzük. Amikor feljön a gombóc a tetejére már készen is van.

Forrón tálaljuk, jó étvágyat!