Már többféleképpen készítettem az idén vargányából levest, hihetetlen mindig lehet újat alkotni és az íze mennyei 🙂 A mai levest krumpligombóccal gazdagítottam.
Hozzávalók:
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 25 dkg vargánya gomba
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csapott ek tönkölybúza liszt
- só, bors ízlés szerint, 2-3 szem borókabogyó
- 1 ek olaj + diónyi vaj
- egy púpozott teáskanál házi ételízesítő
Krumpligombóc hozzávalói:
- 2 db közepes nagyságú krumpli( kb .15 dkg)főtt áttört krumpli
- diónyi vaj
- egy evőkanál liszt
- egy teáskanál búzadara
- egy kisebb méretű tojás
- csipetnyi só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk,feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük.
A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon.
Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel , aztán felengedjük vízzel, ízesítjük a borókabogyóval , ételízesítővel, sóval. Lefedve főzzük kb. negyed órát.
A tejfölt egy tálban csomómentesre keverjük, kis forró levest adunk hozzá, elkeverjük, hőkiegyenlítés céljából, majd behabarjuk vele a levest.
Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is. Közben elkészítjük a betétet.
Krumpligombóc
2 közepes áttört krumplit egy dónyi vajjal, egy evőkanál liszttel, egy teáskanál búzadarával, egy tojással összekeverünk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel. A masszából apró gombócokat formázunk, és a forrásban lévő levesbe téve 2-3 perc alatt készre főzzük. Amikor feljön a gombóc a tetejére már készen is van.
Forrón tálaljuk, jó étvágyat!
Szia keva,néz rám, nagyon szeretem az érdekes Blog ,sajnos, nincs Fordítók más nyelvek integrált, amit én személy szerint nagyon sajnálok. Üdvözlet Németország ☺