Ma már 2-es típusú cukorbetegségnek hívjuk, de ma is a köztudatban még sok embernél a “csak” időskori cukorbetegség van.
Nagyon gyakran valamilyen szövődmény hívja fel a figyelmet . Ezért fontos családtagjainknak, ismerőseinknek elmondani és felhívni a figyelmet, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni és sokszor elmondani.
A Jaskó,aki már több évtizede cukorbeteg  azt vallja, hogy  abszolút tünetmentes időszak nincs,itt az ő véleményét fogom idézni:

” Szerintem abszolút tünetmentes időszak nincsen. Mindenképpen vannak jelek, csak az érintett személy vagy nem ismeri fel ezeket, vagy nem foglalkozik magával, vagy ráfogja, hogy ezek a tünetek biztosan a korral járnak. Időközben,  ha megszokja a rossz közérzetet,  már semmi sem tűnik fel.  Szerencse,  ha van az ismerősök között,  vagy a családban egy gyakorlott cukorbeteg, vagy egy lelkiismeretes háziorvos,  körzeti nővér,  aki a rendelésen, a vérnyomásmérést követően, rutinszerűen mér egy vércukrot.  Mindez természetesen csak akkor lehetséges,  ha az érintett rendszeresen eljár az orvosához,  vagy panaszkodik a környezetében,  illetve minimális figyelmet fordít önmagára. Egy gyakorlati tapasztalat.  A cukorbeteg klubunk megalakulását követően,  amit a háziorvosaink nagyon támogattak, településünkön szinte “ugrásszerűen” megnőtt a cukorbetegek száma.  Ez részben annak volt következménye, hogy az egészségügyi személyzet az orvosi vizsgálatok alakalmával elkezdte használni a vércukormérőt azoknál a betegeknél is, akik teljesen más jellegű panasszal fordultak hozzájuk. Nagyon sok olyan beteg lett felfedezve, aki már minden bizonnyal akár évek óta élt együtt a diabetesszel,  de nem figyelt fel a tünetekre. Természetesen ezt az időskori és 2 tipusú esetekre értem.  Egy dolgot nem szabad elfelejteni: A cukorbetegség tudatában, egészséges betegségtudattal nagyon sokáig és elfogadható életminőségben lehet élni.  Kordában lehet tartani.  Lassítani és megállítani is lehet a szövődmények kialakulását,  de ne felejtsük, kezeletlen állapotban alattomos és gyilkos módon is tud viselkedni. Tehát mindenki figyeljen magára, mert segíteni csak annak lehet, aki hajlandó a segítséget elfogadni és hajlandó önmagán is segíteni!”

http://egeszseg.keva.hu/kerdes/697/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/130/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/569/