Gyerekkorom kedvenc ételét főztem ma:-) Nagyon rég készítettem vadas mártást. Sikerült beszereznem biztos forrásból csodálatos marhahúst és egyik részéből vadast készítettem. Én ilyenkor nagy adagot csinálok és a fagyasztóba is teszek. Egy kis sovány sertés combot is tettem bele,általában két fajta húsból készítem. Volt egy drága nagynéném, Jucika nénje aki mindig marhanyelvből csinálta,hihetetlen finom volt. Akkoriban a meggyleves és a vadas mártás volt a kedvenc ételem.
A húsokat egy nagy lábasba teszem és a megtisztított sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát , babérlevelet, egész borsot és ízlés szerint sót rárakom a húsra, majd ráöntök kb 1 liternyi vizet és felteszem főni. Az egészet addig főzöm, mig a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótlom. Miután megfőtt a hús, az egészet hagyom másnapig ebben a páclében kihűlni. A következő nap kissé felmelegítem, kiszedem a húst és felvágom kisebb darabokra. A zöldségről leszűröm a levet és félreteszem. A zöldségeket botmixerrel összeturmixolom, közben pedig n karamellízálok kb 1 kávéskanálnyi cukrot. Ha a cukor megbarnult, ráöntöm a zöldségturmixot, kicsit összeforralom,egy másik edényben egy evőkanál olajon kb.1 evőkanálnyi graham lisztet megpirítok,majd egy doboz 12 %-os tejfölt elkavarok benne, majd felengedem a félretett lével. Jól összeforralom az egészet és
mikor elkezd forrni együtt, akkor teszem ismét bele a feldarabolt húsokat.
Cukorbetegek fruktózt karamellízaljának.
A mi családunk a vadast szelésmetéltél szereti (teljes kiőrlésű lisztből készült) , valószínű én szoktattam erre,mert gyerekkoromban is azzal ettem:-)
Hát igen ezt szó szerint imádom még most is anyu nagyon sokat fözöt gyerekoromban mert szeretük..
Hát igen. Ez egy igazán jó kaja. Én zöldséges zsemlegombóccal szeretem. Azt is díjaztam amikor vadász ismerőseim megleptek egy kis szarvas hússal.
Nem is emlékszem már mikor ettem vadat, 🙂 van annak legalább 5 éve(:- Milyen a zöldséges zsemlegombóc? Vagy csak a petrezselyem zöld miatt zöldséges?