Gyermekkorban a vadas mártás volt a kedvenc ételem, most is évente két-három alkalommal elkészítem.( A pácolási időt nem számoltam be az elkészítési időbe.)
Hozzávalók:
- egy darab marhahátszín ( 80-90 dkg)
- vegyes leveszöldség ( 3 db.sárgarépa, 2 db petrezselyem, egy db.kis zellergumó, egy szelet karalábé,petrezselyem zöld,lestyán levél)
- 1 paradicsom
- 1 db.tv.paprika, 2-3 karika kápia paprika
- 1 kis póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olaj
- 1 babérlevél
- só, bors
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 ek. rozsliszt
- 1 tk. kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 1 ek. mustár
- citromlé
- kb.2-3 dl marhahúsleves
Elkészítés:
A húst előző este megtisztítjuk,leöblítjük, majd bekenjük mustárral, borssal és egy evőkanál olajjal, lefóliázva betesszük 24 órára a hűtőbe.
Másnap a zöldséget, hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy teflon serpenyőben egy evőkanál olajat hevítünk, megsózzuk körbe a húst és körkörösen megpirítjuk minden oldalát.
Egy tepsibe átrakjuk a húst és köré halmozzuk a leveszöldségeket, paprikát, hagymát, paradicsomot,lestyán zöldet,petrezselyem zöldet, babérlevelet. A tepsibe öntjük a bort és felforraljuk, majd ráöntjük a húsra, sózzuk, borsozzuk.
Alufóliával letakarjuk az egészet vaj puhára pároljuk, közben a forró marhahúslevessel pótoljuk az elpárolgott folyadékot (én marhahúslevest főztem,de természetesen forró vízzel is lehet locsolni).
Kb. egy órán keresztül párolódott.
A zöldségeket kiszedjük és össze turmixoljuk. A húst alufóliával letakarva melegen tartjuk.
A maradék 1 ek. olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
A turmixolt zöldséghez adjuk a rántást,elkeverjük benne a tejfölt, szükség szerint utánasózunk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk és jól kiforraljuk.
A húst felszeleteljük tányéron elrendezzük, én durum lisztből készült tésztát főztem mellé. Forrón tálaljuk.