Gyermekkorban a vadas mártás volt a kedvenc ételem, most is évente két-három alkalommal elkészítem.( A pácolási időt nem számoltam be az elkészítési időbe.)

Hozzávalók:

  • egy darab marhahátszín ( 80-90 dkg)
  • vegyes leveszöldség ( 3 db.sárgarépa, 2 db petrezselyem, egy db.kis zellergumó, egy szelet karalábé,petrezselyem zöld,lestyán levél)
  • 1 paradicsom
  • 1 db.tv.paprika, 2-3 karika kápia paprika
  • 1 kis póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. rozsliszt
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. mustár
  • citromlé
  • kb.2-3 dl marhahúsleves

Elkészítés:
A húst előző este megtisztítjuk,leöblítjük, majd bekenjük mustárral, borssal és egy evőkanál olajjal, lefóliázva betesszük 24 órára a hűtőbe.
Másnap a zöldséget, hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy teflon serpenyőben egy  evőkanál olajat hevítünk, megsózzuk körbe a húst és  körkörösen megpirítjuk  minden oldalát.
Egy tepsibe átrakjuk a húst és köré halmozzuk a leveszöldségeket, paprikát, hagymát, paradicsomot,lestyán zöldet,petrezselyem zöldet, babérlevelet. A tepsibe öntjük a bort és felforraljuk, majd ráöntjük a húsra, sózzuk, borsozzuk.
Alufóliával letakarjuk az egészet vaj puhára pároljuk, közben  a forró marhahúslevessel pótoljuk az elpárolgott folyadékot (én marhahúslevest főztem,de természetesen forró vízzel is lehet locsolni).
Kb. egy órán keresztül párolódott.
A zöldségeket kiszedjük és össze turmixoljuk. A húst alufóliával letakarva melegen tartjuk.
A maradék  1 ek. olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
A turmixolt zöldséghez adjuk a rántást,elkeverjük benne a tejfölt, szükség szerint utánasózunk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk és  jól kiforraljuk.

A húst felszeleteljük tányéron elrendezzük, én durum lisztből készült tésztát főztem mellé. Forrón tálaljuk.