Szeretettel köszöntlek Újév napján, hihetetlen,de már 2017-et írunk.
Tartja a hagyomány, hogy Újév napján kötelező lencsét enni, ezt ugye  tudja  mindenki !? 🙂
Ha a hagyományos főzelék vagy leves helyett egy kicsit izgalmasabb lencsés ételre vágysz akkor próbáld ki az alábbi receptemet,melyben keveredik a hagyomány és némi újítás. Nem nevezném levesnek, de a hagyományos lencsefőzeléknek sem, amolyan egy tál étel, amivel lehet virslit is enni.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 db babérlevél
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 4 db szárított olívaolajban eltett paradicsom
  • 1 ek. rozsliszt
  • 1 ek olívaolaj( én a paradicsomról töltöttem)
  • 3 szelet bacon
  • egy kisebb hagyma fele
  • petrezselyemzöld szárított és friss
  • 2 csipetnyi szárított lestyán
  • ízlés szerint tárkony ecet
  • só,bors
  • egy mokkáskanál piros paprika
  • a tálaláshoz tejföl

Elkészítés:
A lencsét néhány órára beáztatjuk vízbe, jó ha egy éjszakát ázik (nálam most 2 órát).
Egy fazékba öntjük  a beáztatott lencsét, kb egy liter vízzel felengedjük, adunk hozzá sót,egy gerezd fokhagymát,babérlevelet, ízesítjük lestyánnal,szárított petrezselyemmel.

Alacsony lángon főzzük. Amikor majdnem puha,elkészítjük a rántást.

Olívaolajat teszünk egy serpenyőbe, rátesszük a kis kockákra vágott bacont és elkezdjük pirítani,rárakjuk a  felaprított aszalt paradicsomot,összekeverjük és ráhintjük a lisztet, majd ráhintjük a paprikát, 1- 1,5 dl hideg vízzel felengedjük,jól kiforraljuk,majd hozzáadjuk a lencséhez. Együtt főzzük majd ízesítjük egy kis borssal és ízlés szerint tárkony ecettel.

Tejföllel, petrezselyemzölddel kínáljuk.

dsc_0633-large

Lehet csilipaprikát is kínálni mellé.

Jó étvágyat kívánok!