Szeretettel köszöntlek Újév napján, hihetetlen,de már 2017-et írunk.
Tartja a hagyomány, hogy Újév napján kötelező lencsét enni, ezt ugye tudja mindenki !? 🙂
Ha a hagyományos főzelék vagy leves helyett egy kicsit izgalmasabb lencsés ételre vágysz akkor próbáld ki az alábbi receptemet,melyben keveredik a hagyomány és némi újítás. Nem nevezném levesnek, de a hagyományos lencsefőzeléknek sem, amolyan egy tál étel, amivel lehet virslit is enni.
Hozzávalók:
- 25 dkg lencse
- 1 db babérlevél
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 4 db szárított olívaolajban eltett paradicsom
- 1 ek. rozsliszt
- 1 ek olívaolaj( én a paradicsomról töltöttem)
- 3 szelet bacon
- egy kisebb hagyma fele
- petrezselyemzöld szárított és friss
- 2 csipetnyi szárított lestyán
- ízlés szerint tárkony ecet
- só,bors
- egy mokkáskanál piros paprika
- a tálaláshoz tejföl
Elkészítés:
A lencsét néhány órára beáztatjuk vízbe, jó ha egy éjszakát ázik (nálam most 2 órát).
Egy fazékba öntjük a beáztatott lencsét, kb egy liter vízzel felengedjük, adunk hozzá sót,egy gerezd fokhagymát,babérlevelet, ízesítjük lestyánnal,szárított petrezselyemmel.
Alacsony lángon főzzük. Amikor majdnem puha,elkészítjük a rántást.
Olívaolajat teszünk egy serpenyőbe, rátesszük a kis kockákra vágott bacont és elkezdjük pirítani,rárakjuk a felaprított aszalt paradicsomot,összekeverjük és ráhintjük a lisztet, majd ráhintjük a paprikát, 1- 1,5 dl hideg vízzel felengedjük,jól kiforraljuk,majd hozzáadjuk a lencséhez. Együtt főzzük majd ízesítjük egy kis borssal és ízlés szerint tárkony ecettel.
Tejföllel, petrezselyemzölddel kínáljuk.
Lehet csilipaprikát is kínálni mellé.
Jó étvágyat kívánok!