Korábban is írtam arról, hogy nem “diétás” ételeket készítek, hanem próbálok egy kicsit egészségesebben elkészíteni a hagyományos ételeinket, illetve kísérletezek új ízekkel. Szeretem a zabpelyhet próbálkozzatok kipróbálni, mert egészséges lassítja a felszívódást, laktat.
Amúgy azt vallom hogy mindenből lehet enni mértékkel, csak a mértéket nem szabad elfejteni. Mindig kiakaszt egy olyan recept amikor egyetlen süteményhez fél kg kristálycukrot használnak fel, vagy egy mai “salátának”nevezett recept,amibe 50 dkg káposztához két púpozott evőkanál porcukor kellet… Látszik,hogy mostanában kevés bejegyzésem volt,mert mind a recept mellé írok , és nem arról beszélek,hogy mi is készült nálam:-). No akkor lássuk! 🙂

Hozzávalók:

  • 250 gramm túró
  • 2 púpozott ek görög joghurt
  • 4 ek búzadara
  • 5 ek. apró szemű zabpehely
  • 2 db.tojás
  • 1 ek olaj
  • 2 ek. zsemlemorzsa + 2 ek apószemű zabpehely

Elkészítés:

A túrót egy tálban a villa fokával jól összetörjük,majd hozzáadjuk a joghurtot, a tojások sárgáját , csipet sót, majd a grízt és zabpelyhet.
Jól összekavarjuk és állni hagyjuk legalább 10 percet. A tojások fehérjéjéből kemény habot verünk, majd  lazán hozzákeverjük  a masszához, lehet még hagyni egy kicsit állni,nálam kb annyi ideig állt ameddig a víz felforrt.
Felforraljuk a vizet , adunk hozzá 2 csipetnyi sót, és evőkanállal beleszaggatjuk a galuskákat.
Amikor feljönnek a tetejére még 2-3 percig hagyjuk főni. Utána az elsőt kivesszük és megnézzük, hogy átfőtt-e.

Közben az olajon a zsemlemorzsát,zabpelyhet megpirítjuk , és szűrőkanállal kiszedjük a gombócokat. Beleforgatjuk a zsemlemorzsás keverékbe.
Tányérra szedjük és cukorral meghintjük (vagy édesítővel).

Én most görög joghurttal és őszibarackkal kínáltam.

Jó étvágyat kívánok!

Forrón nagyon lazák voltak a galuskák:-).