Szeretjük a túrógombócot,mégis elég ritkán készítek. Ma egy kicsit próbáltam reformálni, vagyis zabpelyhet is adtam hozzá, jelentem semmit sem rontott az állagán,ugyanolyan finom volt.
Hozzávalók:
- 250 gramm túró
- 1 dl joghurt
- 2 ek búzadara
- 1 ek. zabpehely
- 1 db.tojás
- 1 vaníliás cukor
- 1 ek olaj
- 3 ek. zsemlemorzsa
- gyümölcsöntet
Elkészítés:
A túrót egy tálban a villa fokával jól összetörjük,majd hozzáadjuk a joghurtot, a tojást, csipet sót a vaníliacukrot, majd a grízt és zabpelyhet. Jól összekavarjuk és állni hagyjuk legalább 15-20 percet. Utána nedves kézzel kis gombócokat formázunk,nekem ebből az adagból 15 db.lett. Egy lábasban vizet forralunk, teszünk bele egy csipet sót, és belerakjuk a gombócokat , amikor feljönnek a tetejére még 2-3 percig hagyjuk főni. Utána az elsőt kivesszük és megnézzük, hogy átfőtt-e.
Közben az olajon a zsemlemorzsát megpirítjuk , és szűrőkanállal kiszedjük a gombócokat. Beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Gyümölcsöntet egy-egy pohár cseresznye és meggy, 3-4 szem eper. Egy evőkanál cukorral felfőzzük és a túrógombóccal tálaljuk.
Megjegyzés:
Legközelebb még több zabpelyhet rakok bele. A zabpehely egészséges lassítja a felszívódást (persze azért marad még benne kalória 🙂 ),de azt vallom hogy mindenből lehet enni mértékkel.
Cukorbetegek készítsék a gyümölcsöntet édesítőszerrel, és a vaníliacukor helyett használjanak folyékony édesítőt,és vaníliarudat.
Szép színű és gusztusos!
Köszi Zsuzsa!:-)