Ez a recept egy telitalálat, ritkán írok ilyent 🙂 . Annyira könnyű és puha, a férjem szerint “legényt fogó étel”:-) Jót nevettem.
Nem is fogok már másképpen túrógombócot készíteni:-), illetve igen, hogy azt az egy evőkanál búzadarát is kihagyom:-). Megmarad a túró kellemes íze :-).
Hozzávalók :
- 2 dl tej
- 5 evőkanál zabpehely
- 1 evőkanál búzadara
- 1 mokkáskanál vanília aroma(vagy egy tasak vanilias cukor)
- kb. 2 evőkanál cukor( eritrit,vagy édesítőszer)
- 40 dkg sovány tehéntúró
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- reszelt citromhéj
- csipet só
a gombócok forgatásához:
- 2 evőkanál olaj
- 4 evőkanál zsemlemorzsa+ 1 ek apró szemű zabpehely
- ízlés szerint nyírfacukor,vagy eritrit , vagy cukor,vagy más édesítőszer
Elkészítés:
A tejet felforralom a csipet sóval, majd a tejhez adtam a zabpelyhet, búzadarát ( legközelebb teljesen kimarad), és lassú főzéssel, néhány perc alatt sűrűre főztem.
Lefedve hagytam kihűlni. Hozzáadtam a vaníliát, a reszelt citromhéjat,édesítőt, útifűmaghéjat,majd a túrót,amit villával jól összetörtem.
Fagylaltot adagoló kanállal szedtem ki az adagokat, és vizes kézzel gombócokat formáztam a masszából.
Egy vágódeszkát bevontam frissen tartó fóliával és erre sorakoztattam.
Az olajat felhevítettem, rászórtam a zsemlemorzsát, és a zabpelyhet kis lángon, kevergetve finoman megpirítottam.
Ebben az ízes morzsában forgattam meg a gombócokat, majd sárgabarackkal és kis nyírfacukorral meghintve tálaltam.
Jó étvágyat kívánok!
Nekem 16 db gombóc lett.
Tipp maradék zabkásából is lehet készíteni:-)