Ez a recept egy telitalálat, ritkán írok ilyent 🙂 . Annyira könnyű és puha, a férjem szerint “legényt fogó étel”:-) Jót nevettem.
Nem is fogok már másképpen túrógombócot készíteni:-), illetve igen, hogy azt az egy evőkanál búzadarát is kihagyom:-). Megmarad a túró kellemes íze :-).

Hozzávalók :

  • 2 dl tej
  • 5 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 mokkáskanál vanília aroma(vagy egy tasak vanilias cukor)
  • kb. 2 evőkanál cukor( eritrit,vagy édesítőszer)
  • 40 dkg sovány tehéntúró
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • reszelt citromhéj
  • csipet só

a gombócok forgatásához:

  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa+ 1 ek apró szemű zabpehely
  • ízlés szerint  nyírfacukor,vagy eritrit , vagy cukor,vagy más édesítőszer

Elkészítés:
A  tejet felforralom a csipet sóval, majd a  tejhez adtam a zabpelyhet, búzadarát ( legközelebb teljesen kimarad), és lassú főzéssel, néhány perc alatt sűrűre főztem.

DSC_0397 (Large)
Lefedve hagytam kihűlni. Hozzáadtam a vaníliát, a reszelt citromhéjat,édesítőt, útifűmaghéjat,majd a  túrót,amit villával jól összetörtem.

DSC_0401 (Large)
Fagylaltot adagoló kanállal szedtem ki az adagokat, és  vizes kézzel gombócokat formáztam a masszából.

DSC_0403 (Large)

Egy vágódeszkát bevontam frissen tartó fóliával és erre sorakoztattam.

DSC_0427 (Large)

Az olajat felhevítettem, rászórtam a zsemlemorzsát, és a zabpelyhet  kis lángon, kevergetve finoman megpirítottam.

DSC_0437 (Large)

DSC_0446 (Large)

Ebben az ízes morzsában forgattam meg a gombócokat, majd  sárgabarackkal és kis nyírfacukorral meghintve tálaltam.

Jó étvágyat kívánok!

DSC_0468 (Large)

Nekem 16 db gombóc lett.

Tipp maradék zabkásából is lehet készíteni:-)