Már régóta terveztem, hogy kipróbálom. Szeretem a mediterrán konyha ízeit:-),igaz most nem volt friss bazsalikom levelem,de szárítottal is finom. Úgy néz ki, hogy bekerül a rendszeresen elkészítendő leveseim közé 🙂
Hozzávalók:
2 ek olívaolaj
3 dl előfőzött fehér gyöngybab
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
5-6 levél kelkáposzta
2 evőkanál felaprított póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl sűrű paradicsom+ 1 evőkanál paradicsom sűrítmény
1-1 csipetnyi a zöld fűszerekből: szárított oregánó, szárított bazsalikom,szárított petrezselyem,szárított lestyán
1 dl száraz vörösbor
só, frissen őrölt fekete bors,csipet csili pehely
1 teáskanál zabliszt
A tálaláshoz: parmezán forgács,illetve reszelt parmezán,zöld fűszer
Elkészítés:
Egy fazékban felmelegítjük az olívaolajat, beleszórjuk a felvágott póréhagymát és a zúzott fokhagymát, majd a felaprított petrezselymet és sárgarépát és folyamatos keverés mellett 3-4 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, belekeverjük a csili pelyhet és a zöld fűszereket.Meghintjük a zabliszttel, majd hozzáöntjük a bort, megkeverjük és hagyjuk kicsit rotyogni , majd beletesszük a paradicsomot és kb fél liter vizet, beletesszük az előfőzött babot ( vagy babkonzervet) Felforraljuk, majd kb 20 percig rotyogtatjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A kelkáposzta leveleket megmossuk, csíkokra vágjuk és belekeverjük a levesbe és még 5 percig főzzük.
A levest tányérba merjük, a tetejére parmezán forgácsokat , reszelt parmezánt hintünk .
Én a póréhagyma zöld szárát apróra vágtam és friss petrezselyemmel meghintve tálaltam.
Jó étvágyat kívánok!