Jellegzetes erdélyi étel, gyerekkoromban minden Nagypénteken ez volt az ebéd. Olcsó ételnek is számított hisz a kertekben mindig volt paszuly,vagy “fuszulyka”, mert Küsmődön így hívták.
Legtöbben szemes babként ismeritek,de bárhogy is hívjuk laktató étel. Fagyos téli napokon füstölt kolbásszal, vagy füstölt oldalassal kínálták,de pörkölttel is finom.
Hozzávalók :
- kb.fél kg száraz fehér bab (paszuly)
- 2 db. babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- egy fej vöröshagyma, fél szél póréhagyma
- egy tk házi ételízesítő
- 1 db sárgarépa
- 2 ek olaj
- 1 tk fűszerpaprika
- néhány karika paprikás kolbász
Elkészítés:
Főzés előtti napon a babot beáztatom .
Másnap hideg vízben feltesszük főni a tűzhelyre. Én az első főzőlevet mindig leöntöm,leszűröm, utána új vizet öntök rá, sózom, beleteszem a babérleveleket,fokhagymát,répát,ételízesítőt és puhára főzöm.
Ha megfőtt a levét leszűröm és félreteszem.
Majd krumplinyomóval, mint a krumplipürét összetöröm. Ha szükség a levével hígítom ( én majdnem mind hozzáöntöttem) Lehet robotgéppel is készíteni.
A törtpaszulyt melegen tartom, közben a hagymát, apróra vágott paprikát felszeletelem, egy serpenyőben felforrósítom az olajat, és üvegesre dinsztelem. Ráteszek néhány karika szeletelt kolbászt
majd meghintem pirospaprikával és összekeverem.
A tört paszulyt a hagymás kolbásszal tálalom. a legjobban savanyú káposztával passzol. Régen mindig cika káposztával ettük ( most még nem savanyodott meg :-)).
Megkóstolnád? 🙂
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp. Kolbász nélkül böjti ételnek is beillik. Vegetáriánusoknak is szívesen ajánlom.
Böjti ételnek is kiváló.
Aki szereti a csípős ízt a dinsztelt hagymába tehet egy kis csilit:-).
Cukorbetegek mindenképpen egyenek mellé savanyú káposztát !