Rozsos-lenmagos kenyér vagy zsömle ahogy én készítem  (Vassné Gabriella receptje)
(ebből a mennyiségből kb. 1,20 kg kenyér lesz)

Hozzávalók:

35 dkg kenyérliszt (BL80)
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt fehér (RL90)
25 dkg graham liszt
3 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
4,5 dl kéz meleg víz vagy 3 dl víz és 1,5 dl kefír
2 ek olaj
3 ek lenmag
1 mokkáskanál őrölt kömény, vagy ha van, akkor kenyér fűszerkeverék (édeskömény, ánizs,  koriander és kömény keveréke)

FONTOS!!!
–  Lenmagból-ha lehetséges- a törtet válasszuk,mert annak jobb az élettani hatása, mint az      egésznek. Ha saját magunk készítjük afűszerkeveréket, akkor alaposan őröljükmeg az összes fűszert. Egy kisüvegbe tegyük bele, sokáig eláll, és mindig kéznél van. Egyébként a kenyérfűszert csak a graham-os, ill. a rozsoslisztes kenyerekhez, zsömlékhez, bagettekhez használom. Nagyon ízletes lesztőle a kenyér.) .

–  A rozsliszttel óvatosan kell bánni, kb. 1/3arányban még kezelhető tésztát kapunk, különben nehéz, sűrű és nagyonragacsos lesz.

–   Ajánlatos a hozzávalókat szobahőmérsékletenlegalább fél órát „melegíteni”.

–   Ha zsömlét akarunk, akkor a második dagasztás után kb. 11 – 12 dkg-s  darabokat szakítunk le a tésztából (énlemérem mindig) formázunk, úgy hogy egy kicsit megnyújtjuk a tésztát, ésfolyamatosan az aljára hajtjuk, körbe, körbe. Majd a két tenyerünk között formázzuk,úgy mind a gombócokat! 🙂  Nekem mindig11 db lesz.Azért annyi, mert ennyi fér a sütőlapra.

–  A zsömléket nem kell annyi ideig sütni, minta kenyeret. Legjobb, ha megnézzük kb. 8 perc után, ha kezd barnulni, akkor eztis letakarhatjuk alufóliával. A sütési idő még kb. 10 perc. De ez függ a gáz,ill. más tűzhelytől is.

  ELKÉSZÍTÉS

1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt,és meleg helyen hagyjuk kelni..
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót, elkeverjük, aztán a már felfutott élesztőt beleöntjük, elkeverjük, és annyi folyadékot teszünk hozzá apránként, hogy kicsit ragacsos, de száraz érzetű legyen a kulimász…. Ez kb. 4,5 dl.  Ezt addig gyúrjuk –kézzel-, amíg szép egyenletes és puha, nem ragacsos tészta lesz, Könnyebb a dagasztás, ha 1-2-szer kevés olajat öntünk a kezünkre.

Kelesztő tálba,  letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Kb. 45 perc. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, (a levegőt kigyúrjuk belőle) ésekkor tesszük hozzá a lenmagot is. Az egészet jól átgyúrjuk. aztán cipó alakra formázzuk, és kiolajozott, vagy szilikonos sütőpapírral ellátott ovális jénaiba, vagy más sütő edénybe tesszük.
Itt is kelesztjük mindaddig, míg a kétszeresére nem nő.

Bekapcsoljuk a gázt, és teszünk az aljára egy lábosba vizet –kb. 1,5 liter jó, mert akkor azt egyszer, esetleg kétszer kell feltölteni)
Lényeg, hogy mindig forró víz legyen a sütőben.  Azért kell a víz, hogy ne legyen morzsás és nagyon kemény, sűrű a kenyér.

tetejét bevágjuk nagyon éles késsel, vagy legjobb, ha egy pengével -2-szer vagy 3-szor-  keresztbe, aztán pihentetjük egy keveset.kb. 10 percet.
Mielőtt betesszük a sütőbe megkenjük vízzel

200 fokon sütjük kb. 10 percig. Utána megnézzük. Ha kezd barnulni, akkor teszünk rá egy darab alufóliát, hogy ne égjen meg a teteje.
Ezután levesszük kb. 180 fokra és tovább sütjük még kb. 40 percig.
Ha nem vagyunk biztos benne, akkor többször meg lehet nézni tűpróbával, hogy megsült-e a kenyér A tűpróba azt jelenti, hogy a legvastagabb részébe a kenyérnek egy fogpiszkálót, vagy kihegyezett hurkapálcikát szúrunk, és ha nem ragad rá tészta, akkor valószínűleg átsült.

zsömlénél: Érdemes a tepsi közepéről egy zsömlét ellenőrizni,valamint csipesszel vagy edényfogó kesztyűben felemelni, és az alját is megnézni.
Ha az is ropogós piros, akkor már szinte biztos, hogy kész.

Ha a belseje nyers még, pár percig sütni kell tovább..

Rácsra tesszük, és megkenjük újból vízzel, majd  hagyjuk langyosra hűlni, lehetőleg, csak aztán vágjuk fel.

Remélem aki nekifog, annak sikerülni fog! 🙂
Jó sütést Nektek! 🙂

Köszönjük Vassné Halász Gabriellának a receptet!