Vassné Gabriellának köszönjük a receptet:-)
Hozzávalók:

30 dkg tönkölyliszt (Szécsény MILL Plusz BT)
35 dkg kenyérliszt (BL80-as) Éz a nagyi titka liszt
10 dkg Natúra étkezési búzacsíra szárított (elhagyható, de akkor ki kell egészíteni a liszt mennyiséget 75 dkg-ra
4,5 dl kéz meleg víz, vagy langyos kefir (kefirrel finomabb)
1,5 dkg só, 2 evőkanál olaj 3 dkg élesztő
Kevés cukor
(Feltétlen meleg helyen legyen az élesztő, a liszt és a tál is, amiben majd lesz a tészta is) A hidegtől „megfázik”, a túl melegtől „megfő” a kovász.

Elkészítés:

Az élesztőt fél dl langyos vízben vagy kefirben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
Közben a liszteket átszitáljuk, és a sóval alaposan összekeverjük.
Kb. 15 perc elteltével már az élesztő is felfutott, akkor a liszt közepébe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a víz vagy kefir 1/3-át..
A langyos vízre ráöntjük a felfuttatott élesztőt, és fakanállal vagy kézzel addig dolgozzuk, amíg össze nem áll a tészta.
Amikor már nehézkes a dolog, öntünk a kezünkre egy kevés olajat, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Az olaj azért jó, mert dagasztás közben kevésbé ragad a kezünkre a tészta, ill. könnyebb lesz a kenyér is.
Nagyon fontos az alapos kidolgozás.. A búzalisztből készült kenyértésztát legalább 25-30 percig erőteljesen dagasztjuk, a rozslisztből készültet kétszer annyit.
Az olajnól még 2-szer ráöntünk a kezünkre, és azzal dagasztunk tovább.

Ha már kezd elválni a kezünktől és az edény falától, akkor az azt jelenti, hogy alaposan ki¬dolgoztuk. Akinek van konyhai robotgépe, akkor azzal is kikeverheti a tésztát kb. félannyi idő alatt, mint kézzel. Azután meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük… kelesztjük, míg kétszeresére nem dagad.
Én folpackot szoktam rátenni, mert úgy látom, hogy mi újság a tálban.
Mielőtt letakarnám még egyszer nagyon kevés olajjal átkenem –csak a kezemmel- a tésztát.

Míg kel a tészta bekapcsolom a sütőt.
Én mindig párával teli sütőben sütöm a kenyereket, a zsömlét, ami azt jelenti, hogy egy nem jó állapotban lévő lábasba legalulra teszek vizet és becsukom a sütő ajtaját. Felveszem 200 fokra és kb. negyed óra múlva benézek. Ha a szemüvegemet ellepi a pára, akkor jöhet a sütés! Arra ügyelni kell, hogy mindig legyen forró víz a lábasban.

Egy magas falu jénai csirkesütőben sütöm a kenyereket és a kalácsot is. Ilyenkor a jénait is meleg helyre teszem, hogy nehogy a hideg edénytől a tészta tönkremenjen. A jénai aljára dupla szilikonos sütőpapírt teszek. Azért jó a szilikonos, mert akkor nem ragad a papírra a kenyér, ill. a sütőpapír egy kicsit megvédi a kenyeret, hogy az alja megégjen.

Ha megkelt a tészta, akkor jöhet a második dagasztás. Itt a lényeg, hogy a tésztában lévő levegő buborékokat kiűzzük!!! Tehát lehet dögönyözni… nyomkodni megint Ezt pár percig csináljuk csak.

Jöhet a formázás Klassz kis kenyeret formázok a tenyeremmel a tésztából. Óvatosan átemelem a jénaiba, tetejét vízzel permetezem meg. Legjobb erre használni egy virágpermetezőt! De akkor csak kenyérsütésre használjuk

Megnézem, hogy a sütőben lévő lábasba mennyi forró víz van –a gőz miatt-. Ha kevés, akkor jó forró vizet eresztek a csapból és felöntöm. Hagyom magas hőfokon a sütőt, és amikor már újból elég pára van, berakom a jénaiba tett tésztát.

200-220 fokra előmelegített sütőbe tettem 10 percre, Amikor letelt a 10 perc, megnézem, hogy nem barnult-e meg már nagyon. Ha igen, akkor óvatosan kiveszem a sütőből a tálat, – vigyázni, mert nagyon forró a tál!! – és ráteszek alufóliát, hogy eltakarja. Visszateszem és sütöm tovább. Amikor eltelt már kb. 30 perc, akkor újból megnézem – tű próbával- , de jó erre a célra saslik hurkapálcika. Annak jó ki van hegyezve az egyik vége. Ha még egy kicsi morzsa is ragad a pálcikára, akkor még sütni kell pár percet. majd további 30-40 percen át sütöttem 200 fokon.

Ha kész, kiveszem óvatosan a tálból – egy rácsra téve hagyom kihűlni, de közben megint megspriccelem vízzel.

Mielőtt bespriccelem a tésztát és beteszem a sütőben, előtte egy pengével -igen pengével- vagy egy nagyon éles késsel keresztbe 2-3 vágást csinálok -úgy mint a régi kenyereken is volt- . Azután beken be vízzel. hagyom még pár percet kelni és csak ezután teszem be a sütőbe.