Ma megsütöttem életem első kenyerét. Igaz kenyeret még soha nem sütöttem, de gyerekkoromban számtalanszor asszisztáltam a kemence mellett. Olyan finom illat lengte be az udvart . Sokszor átolvastam Kövi Pál Erdélyi Lakoma című könyvét , e gondolattal szeretném az első kenyeremet útnak indítani:
Anyám kovásza :”Amikor az emberek romantikusan fiatal éveik ízeit és ételeit próbálják visszaidézni, gyakran hatalmas cukormázas tortákra, omló rétesekre gondolnak. Én csak Anyám kenyerére emlékszem vissza tökéletesen. Maga a kenyér fontos helyet foglalt el életünkben, mint sok mindenki máséban is. Erre mutatnak azok a jelzők, amivel kiékesítettük és megtiszteltük ezt a szót – kenyér – beszédeink közben, mint: éltetõ, Isten adta, áldott, életadó, mindennapi, és a többi. Világosan emlékszem; kenyérsütés napján az én kiosztott munkálataim közé tartozott, hogy amikor meghallottam a déli harangszót, el kellett szaladnom a sarki pékhez a nála megsütött kenyerünkért és azt hazavinni. A kenyér megszegése külön családi szertartás volt, ami csak Anyámnak volt megengedve. S Õ mielőtt felszelte a kenyeret, rátette az örök élet és örök remény jelét – egy keresztet; s mi csak azután kaptuk meg a ropogós serclit.”

A Katafakanala oldalon játék van ez volt a legnyomosabb ok amiért most belevágtam. ( Az elkészítési időbe a kelesztés-pihentetési idő nincs beleszámítva).

Alapreceptként
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/dagasztas-nelkuli-kenyer/, de módosítottam a hozzávalókat, mivel szerettem volna teljes kiőrlésű lisztet is hozzáadni.
Hozzávalók:
34 dkg kenyérliszt,6 dkg Bio tönkölyliszt 2,5 dkg élesztő, 1,5 teáskanál só, 350 ml víz.
Elkészítés:
A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük, majd egy zacskóval (sima mezei bevásárló szatyrot használok) letakarjuk (én beleteszem a zacskóba, majd aláhajtom a végét) és hagyjuk így állni reggelig. ( Én este 9 kor kevertem össze az enyémet, kint hagytam a konyhapulton egész éjszakára. és reggel 9-kor estem neki. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel. Majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel. És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, belepottyantjuk.Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk vissza kb 10 percre. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk ahogy finoman megrepedezik a héja. Ha dupla adagot készítünk akkor 60 perc kb míg megsül a kenyér.

Én jénai tálban sütöttem .