Készítsetek dagasztás nélküli kenyeret .

Sokan mondták, hogy ha valaki egyszer kenyeret süt, akkor nehéz  lesz megállni, hogy újabbat ne süssön az ember 🙂 , valahogy én is így jártam. ( Az éjszakai kelesztés nincs benne az elkészítési időtartamban.)

A mai dagasztás nélküli kenyerem így készült:

Hozzávalók:

  • 66 dkg kenyérliszt
  • 14 dkg Bio tönkölyliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2,5 teáskanál só
  • 700 ml víz

Elkészítés:
1. A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük.

2.Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt, majd egy fakanállal jól összekeverjük.

3. Egy zacskóval letakarjuk és hagyjuk így állni reggelig.
( Én este 10 kor kevertem össze az enyémet, és reggel 10-kor sütöttem).
4. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret, a következőképpen :lisztezett deszkára borítjuk a masszát, meghintjük a tetejét is liszttel, majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel és hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva.
5. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 230 fokra ( volt amikor 250 fokon is sütöttem,de a 220- 230 fok is elegendő, én légkeveréses fokozaton sütöm). Egy jénai tálat beteszünk a sütőbe melegedni.

6. Kivágunk egy sütőpapírt , belisztezzük ,erre rátesszük a kenyér tésztát, késsel három párhuzamos csíkot metszünk a tésztába.

7. Amikor  letelt a fél óra a kenyeret óvatosan rátesszük a lisztezett sütőpapírra, mert az edény forró, belepottyantjuk ( ha a vágás nem látszódna kellőképpen,akkor a késsel egy kicsit még meghúzzuk a vonal mentén).

8. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 65 percre. Ha nem elég piros a teteje 65 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk
vissza .

9. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük. Konyharuhával letakarjuk.

10. Kóstolás 🙂  Jó étvágyat!

Jó étvágyat!