Egy nagyon kedves kolléganőm megkért , hogy írjam le én hogyan készítem a töltött káposztát.
Régen sok zsíros és füstölt hússal készült, ma már a zsíros húsokat helyettesítjük, vagy keveset teszünk bele, a rizs helyett barna rizst, vagy hántolt árpát használunk. Ha valaki kalóriaszegényen szeretné elkészíteni, akkor fontos odafigyelni a hozzávalókra. Karácsonykor azért az eredeti káposztát szoktam készíteni, én a következő -képen.
Hozzávalók:
2-3 fej savanyú káposzta
1/2 kg vágott savanyú káposzta
1 kg sertés darált hús
egy pohár rizs ( fél kg.húshoz 1 dl)
1 fej hagyma
só, bors, nagyon kevés pirospaprika ,szárított csípős paprika
csombor, kapor
4-5 szelet füstölt hús, oldalas
tálaláskor tejföl
A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, megszórjuk paprikával. A rizst vízben áztatom. Amikor készen van hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk , ízesítjük szárított csomborral,kaporral. A fejes káposzta leveleibe töltjük a húst.
A fazék aljára tesszük a füstölt húst és elrendezzük a töltelékeket, majd vágott káposzta, megszórjuk a tetejét csomborral és kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen feltöltjük vízzel
Lassú tűzön főzzük kb . 4-5 órát.
Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!
HUU EZT MOST MENTEN MEGENÉM 😛