A hétvégén  töltött paprikát készítettem, egy kicsit másképpen,mint  ahogy szoktam :-), rizs helyett zabpelyhet használtam.
Tudtátok,hogy 100 gramm zabpehelyben 64 gramm CH van, és  magas a rost tartalma? Ezért  cukorbetegeknek is javasolt  a fogyasztása, természetesen mindenkinek :-). Kedvező élettani hatása van, nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, így lassítják az emésztést, hosszan tartó teltségérzetet okoz, csökkenteni képes a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, nagy mennyiségű B vitamint tartalmaz.
Érdemes  lenne  gyakrabban fogyasztani. Az utóbbi időben elég gyakran használom ,korábban már készítettem csorbát is zabpelyhes gombóccal :-), mindkét leves ízlett a családomnak.

Hozzávalók:

  • 1 liter 100-os paradicsomlé
  • 6  db  közepes méretű tv paprika
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 1 db. tojás
  • 2 kk fűszerpaprika
  • 1 db közepes db paradicsom
  • 2 ek. napraforgó olaj
  • 1 púpozott evőkanál rozsliszt
  • 1 db petrezselyem
  • 1 db sárgarépa
  • zöld petrezselyem, zeller levél, egy szál lestyánlevél
  • 1 fej hagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • cukor, vagy édesítőszer ízlés szerint

Elkészítés:

Egy fazékban a paradicsomlevet  1 l vízzel felengedjük, beleteszünk egy megpucolt petrezselymet, sárgarépát, és zellert, adunk hozzá zeller zöldet,lestyánt, egy hagymát egészben,sót, borsot.
Amíg felforr a leves, a paprikákat kicsumázzuk úgy, hogy szépen egyben maradjanak. A darált húst összekeverjük a zabpehellyel, hozzáadjuk a tojást,  sóval,  frissen őrölt borssal, 1 kk. őrölt pirospaprikával , valamint az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, jól összegyúrjuk, majd a paprikákba töltjük. A megmaradt húsból vizes kézzel kis gombócokat formázunk.
Ha a lé felforrt, beletesszük a paprikákat, és a gombócokat is, valamint a paradicsomot.

Miután megpuhultak a töltelékek , a hagymát, kidobjuk a levesből csak íze miatt adjuk a töltött paprikához.
Elkészítjük a rántást : 2 ek. olajhoz lisztet adunk ,kavarjuk, csak világos rántást készítünk, hozzáadjuk az 1 kk. pirospaprikát, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel , alaposan elkeverjük. Ha felforrt hozzáadjuk a leveshez. Összefőzzük, majd édesítjük cukorral, vagy édesítőszerrel. Ha szükséges, akkor utána ízesítünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá.