A hétvégén töltött paprikát készítettem, egy kicsit másképpen,mint ahogy szoktam :-), rizs helyett zabpelyhet használtam.
Tudtátok,hogy 100 gramm zabpehelyben 64 gramm CH van, és magas a rost tartalma? Ezért cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása, természetesen mindenkinek :-). Kedvező élettani hatása van, nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, így lassítják az emésztést, hosszan tartó teltségérzetet okoz, csökkenteni képes a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, nagy mennyiségű B vitamint tartalmaz.
Érdemes lenne gyakrabban fogyasztani. Az utóbbi időben elég gyakran használom ,korábban már készítettem csorbát is zabpelyhes gombóccal :-), mindkét leves ízlett a családomnak.
Hozzávalók:
- 1 liter 100-os paradicsomlé
- 6 db közepes méretű tv paprika
- 30 dkg darált sertéshús
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 db. tojás
- 2 kk fűszerpaprika
- 1 db közepes db paradicsom
- 2 ek. napraforgó olaj
- 1 púpozott evőkanál rozsliszt
- 1 db petrezselyem
- 1 db sárgarépa
- zöld petrezselyem, zeller levél, egy szál lestyánlevél
- 1 fej hagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- cukor, vagy édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
Egy fazékban a paradicsomlevet 1 l vízzel felengedjük, beleteszünk egy megpucolt petrezselymet, sárgarépát, és zellert, adunk hozzá zeller zöldet,lestyánt, egy hagymát egészben,sót, borsot.
Amíg felforr a leves, a paprikákat kicsumázzuk úgy, hogy szépen egyben maradjanak. A darált húst összekeverjük a zabpehellyel, hozzáadjuk a tojást, sóval, frissen őrölt borssal, 1 kk. őrölt pirospaprikával , valamint az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, jól összegyúrjuk, majd a paprikákba töltjük. A megmaradt húsból vizes kézzel kis gombócokat formázunk.
Ha a lé felforrt, beletesszük a paprikákat, és a gombócokat is, valamint a paradicsomot.
Miután megpuhultak a töltelékek , a hagymát, kidobjuk a levesből csak íze miatt adjuk a töltött paprikához.
Elkészítjük a rántást : 2 ek. olajhoz lisztet adunk ,kavarjuk, csak világos rántást készítünk, hozzáadjuk az 1 kk. pirospaprikát, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel , alaposan elkeverjük. Ha felforrt hozzáadjuk a leveshez. Összefőzzük, majd édesítjük cukorral, vagy édesítőszerrel. Ha szükséges, akkor utána ízesítünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá.