Töltött lucskos ( a töltött káposzta nyári változata).
Hozzávalók:
- kb. egy 1,5 kg-os zöld káposztafej
- 40 dkg darát sertéshús
- 1 dl rizs
- 1 fej hagyma
- 4-5 db.paradicsom ( télen hámozott paradicsom konzerv)
- 1 db. zöldpaprika,esetleg egy kis csípős paprika
- 1 evőkanál liszt
- 2 kanál olaj
- tejföl
- só, bors, pirospaprika
- csombor, kapor
- ecet ízlés szerint
Elkészítés: A káposztát mély edénybe helyezzük, torzsájával felfelé és leöntjük annyi lobogó vízzel, amennyi jól ellepi. Hagyjuk kihűlni, aztán leszűrjük, a torzsáját kivágjuk. A káposztáról leválasztunk annyi nagyobb levelet, amennyi a töltelékeknek szükséges, a többit össze vágjuk.
A hústöltelék készítése: a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz . Közben apróra vágjuk a hagymát , majd olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összekeverjük, majd összekeverjük a húsos masszával . Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot, csombort ( borsikafű). Jól összegyúrjuk. A leveleket megtöltjük a húsos masszával. Belerakjuk a fazékba a tölteléket, majd a vagdalt káposztát, ráhintjük a vágott paradicsomot, zöld paprikát,a kaprot, csombort (borsikafűt), kevés borsot. Feltöltjük annyi forró vízzel, amennyi majdnem ellepi és kis lángon megfőzzük. Közben egy teflon serpenyőben egy evőkanál olajon, egy evőkanál liszttel zsemle színű rántást készítünk, felengedjük hideg vízzel és hozzáadjuk a káposztához, összefőzzük és ha szükség utánaízesítünk. Ilyenkor szoktam beletenni egy mokkáskanálnyi ecetet.
Tejföllel meglocsolva, zöld kaporral, csomborral meghintve tálaljuk.
A fehér rizs helyett használhatunk barna rizst,vagy árpagyöngyöt. Aki nem szereti a rántást tejföllel habarhatja.