Korábban gyakran készítettem rakott kelt, de valahogy a töltött változat kimaradt, na de a későbbiek során nem így lesz sőt ez a recept tovább variálható.
Hozzávalók:
- kb. egy 1 kg-os kel káposzta
- 30 dkg darát sertéshús
- 1 dl jázmin rizs
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2-3 paradicsom
- néhány karika tv.paprika
- egy csokor csokor petrezselyem zöld
- 2 kanál olaj
- 2 dl 12 %-os tejföl
- 2 dl alacsony zsírtartalmú tejszín
- fűszerek: só, bors, őrölt kömény, pirospaprika
Elkészítés:
A káposzta leveleit leszedjük , egy fazékba vizet önünk, sózzuk,beleteszünk egy mokkáskanálnyi őrölt fűszerköményt, majd lobogó vízbe dobjuk kb. 1 percre
Hagyjuk kihűlni, majd a vastagabb ereket éles késsel levágjuk, közben elkészítjük a tölteléket.
A hústöltelék készítése: a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz . Közben apróra vágjuk a hagymát , majd olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összekeverjük, majd összekeverjük a húsos masszával . Ezt követően sózzuk, borsozzuk, belereszelünk egy gerezd fokhagymát, és hozzáadunk egy jó marék apróra vágott petrezselyem zöldet. Jól összegyúrjuk. A leveleket megtöltjük a húsos masszával.
Egy kerámiatálat kiolajazunk , belerakjuk a tölteléket, rátesszük, a karikára vágott paradicsomot, zöld paprikát, petrezselyem zöldet.
Feltöltjük tejszínnel, a tetejére tejfölt rakunk és sütőbe tesszük és készre sütjük. ( nálam 180 fokos sütőben kb. 30 percig sült)
Tejföllel kínáljuk.
A fehér rizs helyett használhatunk barna rizst,vagy árpagyöngyöt.A barna rizs nagyon egészséges, jó lenne gyakran használni. Ha kicsit idegenkedünk tőle , akkor először használjuk ilyen töltött ételekbe, észre sem fogjuk venni, hogy nem fehér rizst eszünk. A barna rizst érdemes előre megfőzni, mert hosszabb a főzési ideje, illetve főtt rizs esetén tejszínből elég egy dl.