Korábban gyakran készítettem rakott kelt, de valahogy a töltött változat kimaradt, na de a későbbiek során nem így lesz sőt ez a recept  tovább variálható.

Hozzávalók:

  • kb. egy 1 kg-os  kel káposzta
  • 30 dkg darát sertéshús
  • 1 dl jázmin  rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 paradicsom
  • néhány karika tv.paprika
  • egy csokor  csokor petrezselyem zöld
  • 2 kanál olaj
  • 2 dl  12 %-os tejföl
  • 2 dl alacsony zsírtartalmú tejszín
  • fűszerek: só, bors, őrölt kömény,  pirospaprika

Elkészítés:
A káposzta leveleit leszedjük ,  egy fazékba vizet önünk, sózzuk,beleteszünk egy mokkáskanálnyi őrölt fűszerköményt, majd  lobogó vízbe dobjuk kb. 1 percre
Hagyjuk kihűlni, majd a vastagabb ereket éles késsel levágjuk, közben elkészítjük a tölteléket.
A hústöltelék készítése: a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz . Közben apróra vágjuk a hagymát , majd olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összekeverjük, majd összekeverjük a húsos masszával . Ezt követően sózzuk, borsozzuk,  belereszelünk egy gerezd fokhagymát, és hozzáadunk egy jó marék apróra vágott petrezselyem zöldet. Jól összegyúrjuk. A leveleket megtöltjük a húsos masszával.
Egy kerámiatálat kiolajazunk , belerakjuk a tölteléket, rátesszük, a karikára  vágott paradicsomot, zöld paprikát, petrezselyem zöldet.
Feltöltjük  tejszínnel, a tetejére tejfölt rakunk  és sütőbe tesszük és készre sütjük. ( nálam 180 fokos sütőben  kb. 30 percig sült)

Tejföllel kínáljuk.

A fehér rizs helyett használhatunk barna rizst,vagy árpagyöngyöt.A barna rizs nagyon egészséges, jó lenne gyakran használni. Ha kicsit idegenkedünk tőle , akkor először használjuk ilyen töltött ételekbe, észre sem fogjuk venni, hogy nem fehér rizst eszünk. A barna rizst érdemes előre megfőzni, mert hosszabb a főzési ideje, illetve főtt rizs esetén tejszínből elég egy dl.