Hét elején egy főzős csoportban – Vali hagyományos konyhájában Berger Ibolya hozott egy káposztás képet, amikor megláttam tudtam, hogy el fogom készíteni. Nem bírtam kivárni a hétvégét és kipróbáltam. Lényegében egy töltött káposzta, csak az alakja más. Friss káposztából is el lehetne készíteni, mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti. A képre kattintva találtok fázisfotókat.
Hozzávalók:
- 35 dkg darált sertéscomb
- 6-7 db savanyú-káposzta levél
- 1 dl rizs ( ha barna rizs félig előfőzzük,finom gerslivel is,azt is elő kell főzni)
- 1 ek zabpehely
- 2 kis méretű tojás
- só,bor,fűszerpaprika
- zöld fűszerek:kapor,csombor
- 1 csili
- 2 gy kisebb póréhagyma( 2 ek. felaprítva)
- 1 kisebb piros paprika
- 1 ek olaj + a kuglóf forma kikenéséhez
Elkészítés:
A felaprított hagymát és a felkockázott piros paprikát két csipet sóval olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát jól összekavarjuk. Egy tálba rakjuk a darált húst, majd belekeverjük az üvegesre párolt hagymát.
A rizst megmossuk, beletesszük a tálba, valamint belerakjuk a zabpelyhet is. Feltörünk két tojást, ezt is hozzáadjuk, majd fűszerezzük sóval,borssal, zöld fűszerekkel:kaporral , csomborral.
Összegyúrjuk, majd előkészítjük a kuglófformát. Olajjal kikenjük és kibéleljük savanyú káposzta levéllel, úgy hogy mindenhol befedje a kuglófformát. Belekanalazzuk a húsos tölteléket, egyenletesen elosztjuk, majd lefedjük káposzta levéllel. A tetejére csombor ágat teszünk. Ráöntünk egy dl vizet, alufóliával beburkoljuk és forró (200 fokos) sütőbe egy tepsire tesszük, én az alsó rácsra raktam. A tepsibe vizet öntünk, közben ellenőrizzük, hogy a víz ne párologjon el. A kuglófformába is két alkalommal pótoltam a folyadékot(kb 2 dl vizet még ráöntöttem). Másfél óráig a fólia alatt sült,majd levettem a fóliát és egy kicsit pirítottam.
Amikor elkészült 10-15 percig pihentettem, ezt követően egy tálra borítottam (vigyázni kell mert marad folyadék alatta és könnyen kifolyhat :-)).
Tejföllel kínáljuk.
Krumplipürével nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp. zöld káposztából is elkészíthető, ha a levelet leforrázzuk, illetve aki szereti füstölt húst is vághat bele.