Úgy adódott, hogy nagy adag pulykacombom lett , egy részét belefőztem a levesbe, a másikat megsütöttem.
Ritkán szoktam baconba húst tekerni, de a pulykacomb köré valami kellett tenni, különben száraz lett volna a húsa.
Egy kicsit időigényes,de megéri a végeredmény. ( az elkészítési időbe a pácolást nem számítottam be).
Hozzávalók:
- egy nagy filézett pulyka felső comb
- 5 szelet bacon
- 15-20 dkg mirelit vargánya gomba(mással is helyettesíthető)
- só, bors
- zöld fűszerek :petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring
- egy fél szál póréhagyma
- 4-5 szelet kápia paprika
- 1 evőkanál olívaolaj a pácoláshoz
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- egy kiskanál vaj
- zöldségek: 4-5 szelet sárgarépa,5-6 db. kelbimbó, petrezselyem szelet, két gerezd fokhagyma
- 3 db.kelkáposztalevél
- 1 szelet rozskenyér
- 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db.tojás
- 1 dl fehér bor
- 2 dl tej ( húshoz)+ 1 dl tej ( a kenyér áztatásához)
Elkészítés:
A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd majd beletesszük a tejbe, a fokhagymát hozzáadjuk és lefedve betesszük a hűtőbe.
4-5 óra után kivesszük a tejből, leitatjuk a tejet a húsról, megszórjuk frissen őrölt borssal, rozmaring levéllel megszórjuk, olíva olajjal bekenjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap elkészítjük a tölteléket: olajon rusztikusra vágott póréhagymát dinsztelünk , hozzáadjuk a vajat, majd belerakjuk a feldarabolt mirelit vargányát. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá petrezselyem zöldet.
Addig dinszteljük ameddig a folyadék elpárolódik.Hagyjuk kihűlni.
Egy szelet kenyeret tejbe áztatunk, majd kifacsarjuk és egy tálba tesszük. Hozzáadunk egy tojást,majd bele tesszük a zsemlemorzsát .
Ízesítjük sóval, borssal,petrezselyemzölddel. Jól összekeverjük.
Három kelkáposzta levelet forró vízbe dobunk, hogy tekerhető legyen ( én húslevesbe tettem), majd félre rakjuk.
Megpucoljuk a zöldségeket, répát,hagymát,kelbimbót.
A húst kivesszük a pácból kifektetjük egy deszkára besózzuk, rátesszük a kelkáposzta levelet, erre rárakjuk a gombás masszát, ráfektetünk 2-3 szelet kápia paprikát. Körbe tekerjük a baconnel, felgöngyöljük , és hústűvel megtűzzük ( én fogpiszkálóval tűztem össze).
Egy teflon serpenyőben olajat hevítünk, ebben körbe sütjük a húst, majd áttesszük egy tepsibe. A serpenyőbe öntjük a bort és kiforraljuk, majd ráöntjük a húsra.
A hús köré helyezzük a zöldségeket: sárgarépa darabokat, petrezselymet, kelbimbót, fokhagymát,póréhagymát, teszünk rá néhány friss kakukkfű levelet, rozmaringot.
Lefóliázva 160 fokos sütőbe tesszük, és 80 percig sütjük, közben meglocsoljuk, ha szükség vízzel pótoljuk( én egy merítőkané húslevest adtam hozzá). Ha megpuhult levesszük a fóliát és rápirítunk ( 180 fokra állítjuk), megfordítjuk,hogy minden oldala megpiruljon.Ez további 15 perc volt.
Kivesszük egy deszkára, hagyjuk 2-3 percig pihenni,majd felszeleteljük.
A párolt zöldséggel, krumpli pürével , salátával tálaljuk.
Jó étvágyat!
Tipp :A tölteléket lehet variálni, ha nincs vargánya lehet csiperke gombával is készíteni.